Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Praktisk religionspsykologi vid kriser

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Praktisk religionspsykologi vid kriser

Kursen utgår från forskningsfälten praktisk teologi och levd religion. Utifrån religionsbeteendevetenskapliga teorier identifieras aspekter av människors liv som kan återfinnas vid olika typer av kriser. Grundat i forskning och beprövad praktik inom existentiell hälsa och andligvård, relevant för dagens kulturella kontext, redogörs för församlingens uppdrag att motverka ohälsa i olika grupper. Kursen fokuserar på hur religion och personlig tro i tankar, känslor och handlingar kan vara en resurs, när vi som individer eller som samhällen drabbas av kriser och katastrofer. Samt hur trossamfund kan vara en resurs för att stödja enskilda individer och andra samhällsaktörer i svåra situationer bland annat med riter. Utifrån kursens perspektiv på levd religion, kommer särskild vikt läggas vid maktperspektivet, synliggörandet av underordnade grupper och vid perspektiv som det praktiska, spatiala och kroppsliga.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Stockholm

Förkunskaper

Kurser i teologi/religionsvetenskap, 120 hp, varav minst 15 hp praktisk teologi på fördjupningsnivå. Dessutom kunskaper i svenska och engelska motsvarande kraven för grundläggande behörighet.
Enskilda Högskolan Stockholm

Välkommen till Enskilda Högskolan Stockholm! Vid EHS bedrivs utbildning i mänskliga rättigheter och religionsvetenskap/teologi. EHS blev pionjär genom att 1997 vara den första högskolan i landet att erbjuda ett tvärvetenskapligt utbildningsprogram i mänskliga rättigheter. Högskolan har kandidat- magister- och masterexamen...

Läs mer om Enskilda Högskolan Stockholm och visa alla utbildningar

Highlights