Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Våld, etnicitet och gender

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Våld, etnicitet och gender

Bibelns texter speglar en världsbild och förmedlar föreställningar och värderingar med förankring i en avlägsen tid. Historiska omständigheter och ideologiska förändringar har påverkat texternas framväxt och utformning. När texterna används och tolkas i vår tid uppstår kulturkrockar mellan textens värld och vår tids ideal och värderingar. Kursen ger redskap att analysera bibeltexter genom att relatera dem till litterära genrer, historiska och sociala sammanhang, samt vår egen tids perspektiv. Kursen erbjuds med fokus på olika teman och är gemensam för Gamla och Nya testamentet. Bibelns texter kan ibland uppfattas föråldrade eller förtryckande, ibland radikala och utmanande. Texter som rör frågor om våld, etnicitet och gender analyseras med redskap hämtade från historiska, sociala, litterära och ideologikritiska metoder. Vi granskar kritiskt hur normer och värderingar konstrueras i texterna och hos deras läsare, samt vilken roll dessa texter har spelat i historien.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Godkända kurser för en kandidatexamen i teologi/religionsvetenskap, 180 hp, eller motsvarande, varav minst 30 hp bibelvetenskap. Minst 15 hp teologi/religionsvetenskap på avancerad nivå, inklusive vetenskaplig teori och metod. Kunskaper i svenska och engelska motsvarande kraven för grundläggande behörighet.
Enskilda Högskolan Stockholm

Välkommen till Enskilda Högskolan Stockholm! Vid EHS bedrivs utbildning i mänskliga rättigheter och religionsvetenskap/teologi. EHS blev pionjär genom att 1997 vara den första högskolan i landet att erbjuda ett tvärvetenskapligt utbildningsprogram i mänskliga rättigheter. Högskolan har kandidat- magister- och masterexamen...

Läs mer om Enskilda Högskolan Stockholm och visa alla utbildningar

Highlights