Konstnärlig grundutbildning
Unik konst och kulturutbildning.
Ta chansen! 9 av 10 som sökte vidare blev antagna till flera högskolor i Sverige och utomlands.
• Pedagogik i framkant.
• Fokus på samtida konst.
• Teknik, praktik och teori.
• Studiemedelsberättigad.
• Lätt att hitta bra och billigt boende.
• Magisk natur som bör upplevas året om.
• Skolan en hör talas om i media genom Lars Lerin och Mandelmanns.
• Ligger i Tanum en av Sveriges konstnärstätaste kommuner.
Röster om Gerlesborgsskolan Bohuslän: ”Den mest grundläggande förändringen som skedde under mitt år på Gerlesborgsskolan, det var att jag kände att jag faktiskt kunde satsa på konst.”- Ivan Johansson
”Man får möta sig själv på ett sätt som man annars inte hinner, och jag tror inte jag hade utvecklat min konst på samma sätt om jag hade varit i en stad. ”
- Sara Ekholm Eriksson
Utbildningen förbereder för högskoleutbildningar som leder fram till konstnärliga examina inom konst, konsthantverk, design och arkitektur. Varje studerande får en egen ateljéplats i ateljébyggnaden. De studerande utvecklar det egna konstnärskapet genom att delta i kurser, eget skapande i ateljén, i möte med andra konstnärskap och i fördjupande samtal, enskilt och i grupp om konst och konstnärliga processer.
Vi sätter stort värde på det levande samtalet med kritiskt tänkande, praktiska och filosofiska frågor, ifrågasättande av normer och strukturer, och att göra detta i en trygg men öppensinnad miljö. Alla studerande ingår i en mentorgrupp tillsammans med studerande i närliggande ateljéer. Mentorgrupperna har månadsvis regelbundna möten i form av grupphandledningar med fokus på det egna konstnärliga arbetet. Mentorgrupperna är även en metod för att skapa en miljö med respekt, trivsel och gemenskap.
Undervisningen sker i tematiska kurser med kortare delkurser vilka ger både praktiska och teoretiska kunskaper samt individuell fördjupning. Kurserna hålls av skolans huvudlärare och gästlärare och innehåller övningar, föreläsningar, handledning och genomgångar individuellt och i grupp, studiebesök och resor.
Kurser i konsthistoria och teori, självstudier samt orientering i olika produktionssätt, plattformar, yrkesorientering, försörjningsmöjligheter, finansiering och stödformer inom konstfältet, är återkommande under hela utbildningen. Undervisningsspråket är främst svenska och delvis engelska.
Under 2017 gick studieresan till Documenta 14 i Kassel, Tyskland och 2018 reste skolan till Amsterdam. Utöver detta gör skolan varje år en kortare resa för studiebesök i till exempel Oslo eller Göteborg.
Sök till höstterminen 2019 genom att skapa konto på vår ansökningsportal:
http://gerlesborgsskolan.se/sok-till-konstskolan/Portalen öppnar 1 feb och stänger 30 april.
Utbildningen är studiemedelsberättigande från hösten det år du fyller 18 enligt CSN avdelning A3 (tidigare A2).
Förkunskaper
Du är behörig att antas till en konst- och kulturutbildning om du gått ut gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning.
Du kan också vara behörig om du på annat sätt bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.