Sök utbildning 👉
Program (avancerad nivå)

Barnmorskeprogrammet

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Barnmorskeprogrammet

En akademisk yrkesexamen på avancerad nivå som berättigar till legitimation som barnmorska samt generell magisterexamen inom huvudområdet Reproduktiv och perinatal hälsa. Programmets lokala profil betonar att barnafödande är en normal livshändelse samt fokuserar på barnmorskans stödjande och stärkande arbete med och för kvinnan och familjen. Programmet ger även grund för studier på Master- och forskarnivå.

Arbetsområde
Barnmorskans ansvar-, kompetens- och verksamhetsområde omfattar området kring livets början och mänsklig reproduktion i ett livscykelperspektiv. I detta innefattas hälsofrämjande, förebyggande och behandlande arbete med ungdomar, kvinnor i olika åldrar, blivande och nyblivna föräldrar samt nyfödda barn.

Innehåll
Barnmorskeprogrammet ges på helfart och omfattar 90 hp varav 45 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU). De kurser som ingår är:

Profession, teori och metod, 7,5 hp
Sexuell och reproduktiv hälsa 1, 7,5 hp
Det normala barnafödandet, 7,5 hp
Förlossningskonst I, verksamhetsförlagd utbildning, 12 hp
Kvinno- och familjehälsa I, verksamhetsförlagd utbildning, 12 hp
Sexuell och reproduktiv hälsa II, 7,5 hp
Förlossningskonst II, verksamhetsförlagd utbildning, 10,5 hp
Kvinno- och familjehälsa II, verksamhetsförlagd utbildning, 10,5 hp
Examensarbete i reproduktiv och perinatal hälsa, självständigt arbete, 15 hp

Verksamhetsförlagd utbildning förläggs främst till Göteborg, men också till andra orter i Västra Götalandsregionen och Halland, vilket kan medföra kostnader för studenten.

Examen
Barnmorskeexamen, Magisterexamen i reproduktiv och perinatal hälsa.

Belastningsregistret
När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret. Efter avslutad utbildning gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret vid ansökan om yrkeslegitimation.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Svensk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska vid kursstart. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6.

Examen & Intyg

Barnmorskeexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights