Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Datasäkerhet

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Datasäkerhet

Denna kurs ger grundläggande kunskaper inom området datasäkerhet (eng. "security"), dvs. hur man skyddar sitt system mot intrång och attacker. Intrång kan göras med avsikt att ändra eller förstöra resurser (data, programvara, maskinvara, osv.), för att skaffa tillgång till konfidentiell information eller för att orättmätigt utnyttja systemet och dess tjänster. Kursen behandlar de hot som finns, svagheter i datorsystemen och kommunikationsnäten samt de regelverk och mekanismer som kan användas för att skydda systemen. Kursen behandlar säkerhet som en del av det överordnade begreppet pålitlighet (eng. dependability). Säkerhetstänkandet sätts även in i ett vidare sammanhang, genom att organisatoriska, affärsmässiga, sociala, juridiska, mänskliga och etiska aspekter berörs. Följande ämnen ingår:- Introduktion till datasäkerhet- Översikt av säkerhetshot- Introduktion till kryptoteknik.- Säkra operativsystem.- Säkerhetsmekanismer, med autentisering, behörighet och åtkomstkontroll.- Introduktion till säkerhet i nätverk och intrångsdetekteringssystem.- Säkerhetsmodeller: Bell-LaPadula, Biba, Chinese wall etc.- Säkerhetsplanering och organisation och etik.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

För att vara behörig till kursen krävs avslutade kurser om 60 hp i ämnet Datavetenskap, eller motsvarande.Dessutom krävs en 7,5 hp kurs i programmering.Följande kunskapsnivå i Engelska krävs; Engelska 6/Engelska B eller motsvarande från ett erkänt internationellt test, t.ex. TOELF, IELTS.
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights