Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Geografi 4 för ämneslärare

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Geografi 4 för ämneslärare

Fjärde kursen i geografi för blivande lärare i gymnasieskolan.

Välfärdsfrågor och hållbarhetsfrågor kombineras med ekonomisk geografi, exempelvis vattenresurser, konflikter, jämlikhet, samhällsplanering, etc.   Ämnesdidaktik ingår som en strimma i kursen och binder samman ämneskunskaper med didaktiska moment.  

Kursen ger en bred ingång till välfärds- och ekonomisk geografi och är indelad i tre delkurser:

1. Välfärdens geografier 

Du lär dig om rumsliga aspekter av människors välfärd och diskuterar välfärdsbegreppets innehåll utifrån begreppet livschanser som rymmer både sociala och rumsliga aspekter. Den klassiska välfärdsgeografiska frågan "Vem får tillgång till vad och varför?" diskuteras. Dessutom ingår fördjupning av geografiska dimensioner av en specifik välfärdssektor; t ex utbildning, hälsovård eller äldreomsorg. Kursens innehåll relateras genomgående till hållbarhetsperspektiv och genusaspekter på välfädsfrågor. 

2. Ekonomisk geografi

Kursens syfte är att bidra med kunskap om och förmåga att kritiskt och självständigt analysera företeelser inom ekonomisk geografi kopplat till frågor om geografiska utmaningar med sociala, ekonomiska, etiska och miljöanknutna aspekter. 

3. Didaktik

Didaktik pågår parallellt i de två övriga delkurserna och binder samman ämneskunskaperna med didaktiska moment. 

 

Kursen ingår i ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan. Kursen kan även sökas som fristående kurs. 

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs lägst godkänt betyg (G) på LGGE10/11, LGGE20/21, samt minst 7,5 hp med godkänt betyg (G) på LGGE30/31 eller motsvarande. 
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights