Hållbarhetsvetenskap och expertis: Sociologiska perspektiv

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Göteborg
Sista ansökan: 2024-10-15

Hållbarhetsvetenskap och expertis: Sociologiska perspektiv

Kursen berör skillnaderna mellan grundforskning och tillämpad forskning inom samhällsvetenskapen samt mellan forskarstyrd forskning och sådan som bedrivs på beställning av olika offentliga och privata intressen. Tillämpad samhällsvetenskap och den expertis som bildas är kunskap som utvecklas och förfinas i samarbete med olikasociala intressen. Hur har denna expertis ändrat karaktär över tiden i relation till olika omvandlingar av ekonomi och samhälle? 
Kursen syftar till att förbättra studentens kunskaper om och förmåga att reflektera över de utmaningar som följer av att anta rollen som samhällsvetenskaplig expert och auktoritet i samhället och erbjuda kvalificerad rådgivning åt offentliga och privata organisationer. Genom att analysera samhällsvetenskaplig expertis utifrån perspektivhämtade från vetenskapssociologin och expertsociologin förtydligar kursen inte bara skillnaderna mellan grundforskning och tillämpad forskning utan även skillnaderna mellan policyorienterad samhällsvetenskap och offentlig samhällsvetenskap/sociologi.
Kursen betonar särskilt utmaningarna med att bedriva samhällsvetenskapliga studier av miljövetenskap och expertis, till exempel av klimat- och hållbarhetsforskning. Detta inkluderar även hur samhällsvetare kan samverka med olika aktörer för att möjliggöranya former av deltagande (exempelvis medborgarforskning) för att främja hållbarutveckling och klimatomställningen.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 15 högskolepoäng i sociologi på avancerad nivå ellermotsvarande förkunskaper. Studenter registrerade före 2007-07-01 måste ha minst 80högskolepoäng i sociologi, socialpsykologi eller kriminologi. Dessutom krävsspråkkunskaper motsvarande Engelska B/engelska 6.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Hållbarhetsvetenskap och expertis: Sociologiska perspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön