Konstruktioner av "den andre" i det förmoderna och moderna Europa

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Konstruktioner av "den andre" i det förmoderna och moderna Europa

Kursens mål är att ge fördjupade kunskaper om hur konstruktioner av den andre under förmodern och modern tid har använts för att upprätta, konsolidera och legitimera hegemonier eller direkt politisk underordning. Kursen omfattar hur särskiljande har utformats rumsligt genom skapandet av politiska/kulturella geografier. Här står gränsdragningar mellan olika identiteter och föreställda gemenskaper som t.ex. folkslag eller religiösa samfund i fokus. Vidare behandlas hur olikheter mellan grupper av människor har konstruerats genom differentiering inom det egna samhället i termer av social inkludering eller exkludering (in- and out-groups). Med utgångspunkt i postkolonial teoribildning studeras hur strategier för åtskillnad tillämpats under olika tidsepoker och kulturella sammanhang. Här tillämpas begreppet den andre (other) för att identifiera historiska uppfattningar av oss och dem. Vidare diskuteras hur karakteriseringar av den andre (otherness) återges och förs vidare i historiska källor. I detta sammanhang analyseras hur föreställningarna utvecklas och etableras över tid genom s.k. andrefierings-processer (othering) och hur de anpassas till olika kontexter.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs filosofie kandidatexamen (eller motsvarande) i humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Konstruktioner av "den andre" i det förmoderna och moderna Europa

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön