Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Ledarskap inom offentliga organisationer

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Ledarskap inom offentliga organisationer

Kursen behandlar området ledarskap och chefskap med en särskild uppmärksamhet på offentliga organisationer. En rad olika teoretiska perspektiv presenteras som försöker förklara ledarskapets villkor och dessa utmaningar. Chefers möjligheter att utöva ledarskap innehåller en balans mellan funktion och roll samt relationen till medarbetare. Aspekter som kursen undersöker och analyserar närmare för att förstå vad som avgör hur ledarskap kan utövas i praktiken.Det är även centralt att väga in såväl det administrativa och politiska ledarskapet som förhållande till de professionella aktörerna i offentlig verksamhet för att förstå ledarskapets betydelse när det kommer till makt och ansvar för välfärdens organisering. Utvecklingen ställer samtidigt krav på långsiktiga hållbara lösningar och samarbete mellan olika aktörer för välfärdens utveckling. Ledarskap kan därför inte längre ha ett ensidigt fokus på linjeorganisationens premisser, utan behöver även uppmärksamma ett ledarskap som präglas av nätverk och interorganisatoriska sammanhang.Kursen genomförs genom att olika aspekter på ledarskap behandlas genom att pröva olika teorier och modeller i förhållande till empiriska och fiktiva exempel. Förhållningssättet är att kritiskt reflektera och analysera över olika förutsättningar och situationer som ledarskapet ställs inför.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Kandidatexamen omfattande 180 hp inom samhällsvetenskapliga utbildningsområden eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights