Medborgarforskning - teori och praktik

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Medborgarforskning - teori och praktik

Kursen tar olika perspektiv på fenomenet medborgarforskning, teoretiska såväl som praktiska. Medborgarforskning, eller citizen science, har funnits länge men fått ett stort genomslag bara det senaste decenniet i och med digitaliseringen. Idag deltar hundratusentals medborgare runt om i världen i olika forskningsprojekt som drivs antingen av forskare eller av medborgarna själva. Men hur skapas egentligen vetenskap och teknik av helt vanliga människor, utan speciella krav på utbildning eller träning?

Denna fråga, och många andra kommer att diskuteras och analyseras under kursen. Först och främst kommer den sociala och historiska framväxten av medborgarforskning presenteras. Därefter kommer särskild vikt läggas vid hur man samlar in data, delar kunskaper och färdigheter och organiserar projekt. Kursen kommer även införliva näraliggande perspektiv och fenomen, till exempel hacker- och maker-rörelsen, aktivism, quantified self, öppen källkodsrörelsen och biohacking.

Förutom att vara orienterande och analyserande innehåller kursen även mera tillämpade moment. Design och implementering av medborgarforskning, samt best practices, kommer att diskuteras och deltagarna kommer att öva på att skissa på olika projekt och lösningar.

Kursen ges på kvartsfart och distans, vilket möjliggör för både studenter och yrkesverksamma att gå kursen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Medborgarforskning - teori och praktik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön