Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Miljöhistoria

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans

Miljöhistoria

Vad är egentligen miljöhistoria och vad innebär miljöhistoriska perspektiv och analyser för historievetenskapen?Idag står mänskligheten och naturen inför svåra miljöutmaningar som kan påverka jordens framtid. Naturkatastrofer, sjukdomar och svält ses som ett resultat av människans exploatering av naturen. I kursen Miljöhistoria analyserar du förhållandena mellan miljö, människa och samhälle och hur de har förändrats historiskt. Långa historiska perspektiv och tvärvetenskapliga ingångar är nödvändiga för att kunna förstå förhållandet mellan mänskliga samhällen och deras miljö.Under kursen problematiserar du olika teorier om miljö och hållbarhet i relation till människa och samhälle. Under kursen får du kritiskt diskutera olika källmaterial och hur de kan användas. Källor i miljöhistoria kan vara allt från naturens egna arkiv (fiskebestånd, mossor, träd) till idéhistoriska diskussioner om relationen mellan samhälle och natur. Vidare diskuteras behovet av nya metoder för tt kunna analysera de källor som står till buds.Efter studiernaKursen kan ingå i en master- eller magisterexamen i historia. Den ger dig även goda kunskaper att göra samhällsanalysen och omvärldsbevakning om områden som rör miljö- och hållbarhetsfrågor.Så är det att pluggaUndervisningen bedrivs på distans och varvar självstudier och praktiska övningar med ämnesorienterade föreläsningar och gruppövningar.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Kandidatexamen (180hp), eller motsvarande, med något av ämnena Antikens kultur och samhällsliv, Arkeologi, Historia eller Idé- och lärdomshistoria som huvudämne (90hp), eller Kandidatexamen (180hp) med samhällsvetenskapligt eller ekonomiskt huvudämne (90hp).
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights