Samhällsplanering - Risk, sårbarhet och resiliens
Kursen syftar till att ge kunskap om och förmåga att analysera olika former av risker och konsekvenser, t ex rörande klimat- och väderrelaterade, sociala spänningar och konflikter och infrastruktur, samt hur dessa hanteras inom samhällsplaneringen.
Risk, sårbarhet och resiliens är centrala begrepp på kursen. Genom dessa begrepp ställer vi frågor om hur samhället arbetar förebyggande, med särskilt fokus på fysisk planering och användningen av mark- och vattenresurser.
Kursen behandlar även omvärldsförändringar och drivkrafterna bakom centrala risker och hotbilder. På så vis knyts insikter om lokal fysisk planering och riskhantering till storskaliga processer som migration, miljö, klimatförändring och teknikutveckling samt begrepp som makt, (o)jämlikhet och ansvar.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...