Smittskydd och vårdhygien
Kursen ger uppdaterad och vetenskapligt grundad kunskap om metoder för att förebygga vårdrelaterade infektioner och förhindra smittspridning, liksom strategier för att motverka antibiotikaresistens. Organisation av smittskyddsarbetet och lagstiftning som rör smittskydd i de nordiska länderna behandlas, inklusive livsmedelslagstiftning,lagstiftning om miljö och arbetsmiljö, samt byggnormer. Kursen ger fördjupad kunskap om desinfektion och sterilisering, liksom om hur vårdbyggnader och -lokaler samt utrustning ska utformas för att motverka smittspridning. Diskussioner kring de principer för hur smitta mellan människa och djur kan förhindras genom samverkan mellan human- och veterinärmedicin,livsmedelsverket, miljö och hälsoskydd.
Kursen ger de nödvändiga verktygen för att kunna förebygga och hantera vårdrelaterade infektioner och smittspridning i vård och samhälle. Metoder för att kommunicera relevant information till personal, arbetsledning, media och allmänhet beskrivs och tränas och verktyg ges för att bedriva systematiskt förbättringsarbete. Kursen innehåller etiska diskussioner kring avväganden mellan smittskyddslagstiftningens krav på individen, och individens rätt till integritet och självbestämmande.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...