Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Smittskydd och vårdhygien

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Smittskydd och vårdhygien

Kursen ger uppdaterad och vetenskapligt grundad kunskap om metoder för att förebygga vårdrelaterade infektioner och förhindra smittspridning, liksom strategier för att motverka antibiotikaresistens. Organisation av smittskyddsarbetet och lagstiftning som rör smittskydd i de nordiska länderna behandlas, inklusive livsmedelslagstiftning,lagstiftning om miljö och arbetsmiljö, samt byggnormer. Kursen ger fördjupad kunskap om desinfektion och sterilisering, liksom om hur vårdbyggnader och -lokaler samt utrustning ska utformas för att motverka smittspridning. Diskussioner kring de principer för hur smitta mellan människa och djur kan förhindras genom samverkan mellan human- och veterinärmedicin,livsmedelsverket, miljö och hälsoskydd.

Kursen ger de nödvändiga verktygen för att kunna förebygga och hantera vårdrelaterade infektioner och smittspridning i vård och samhälle. Metoder för att kommunicera relevant information till personal, arbetsledning, media och allmänhet beskrivs och tränas och verktyg ges för att bedriva systematiskt förbättringsarbete. Kursen innehåller etiska diskussioner kring avväganden mellan smittskyddslagstiftningens krav på individen, och individens rätt till integritet och självbestämmande.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Behörig till kursen är student med kandidat- eller yrkesexamen eller motsvarande inom biologi, omvårdnad, odontologi, medicin, biomedicinsk laboratorievetenskap, veterinärmedicin, farmaci eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/ Engelska 5. Genomgången kurs MIC101 och MIC201 eller motsvarande.  
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights