Sociologi: Fortsättningskurs med inriktning mot marknader, välfärd och sociala rörelser

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Göteborg
Sista ansökan: 2024-10-15

Sociologi: Fortsättningskurs med inriktning mot marknader, välfärd och sociala rörelser

Den här kursen vänder sig till dig som vill bredda och fördjupa dina kunskaper om marknader, välfärd och sociala rörelser ur ett sociologiskt perspektiv. Kursen är ett kurspaket som består av de båda kurserna Markets and Welfare in Contemporary Society: Local and Global Perspectives (SC1218, 15 hp) och Local and global social movements (SC1215, 15 hp). Under den första kursen behandlas centrala teman som speglar relationerna mellan marknader och välfärd: olika varianter av kapitalism och välfärdsregimer, arbetsmarknad, finansialisering och ekonomisering av pensioner, hälsovård och utbildning, kommersialisering av intimitet och känslor, ekonomisering och marknadisering av miljön, välfärdsbrottslighet, trygghet och säkerhet. Under den andra kursen behandlas aktuell forskning och teoribildning om sociala rörelser och används för att analysera sociala rörelser både globalt och lokalt i Skandinavien. Kursen har ett särskilt fokus på identitetsskapande processer, skapandet av nya lokala eller globala solidariteter, samt olika former av protester och strategier som används av aktörer inom sociala rörelser när de presenterar sina frågor offentligt. Båda kurserna ger en översikt över aktuell forskning och teoribildning på området och innehåller möjlighet till fördjupade studier i form av mindre projektarbeten.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 30 högskolepoäng i samhällsvetenskapliga ämnen. Goda förkunskaper i engelska är ett krav: Engelska B/Engelska 6 i svensk gymnasieskola eller motsvarande nivå i internationellt erkända prov i engelska som exempelvis TOEFL eller IELTS.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Sociologi: Fortsättningskurs med inriktning mot marknader, välfärd och sociala rörelser

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön