Sök utbildning 👉
Program (avancerad nivå)

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård

Göteborgs universitet, i Göteborg (+1 orter)
Längd
60 hp
Nästa startdatum
Höst 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
60 hp
Nästa startdatum
Höst 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård

Avancerad nivå, helfart 60 hp

Om programmet

Vill du ha en kvalificerad roll inom vården som innebär att anestesera (söva), smärtlindra och övervaka patienter i en högteknologisk miljö? Då ska du söka specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesi. Som anestesisjuksköterska kan du bland annat arbeta med olika typer av lokal och generell anestesi (bedövning) och sedering i samband med operationer, undersökningar och behandlingar av patienter i alla åldrar. Denna specialistkompetens verkar inom ett högteknologiskt område som kräver både vårdvetenskaplig och medicinsk kunskap.

Utbildningen bidrar till kunskap om patientsäkerhet, avancerad omvårdnad och stor vikt läggs vid medicintekniska hjälpmedel. Denna inriktning ger också kompetens som krävs inom katastrofmedicin och traumasjukvård.

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesi är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Denna inriktning ger dig:

Programmet fördjupar kompetensområdet för omvårdnad på avancerad nivå inom vård före, under och efter operation. Du som går denna inriktning får även verktyg för att bedriva utveckling inom specialistområdet. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.

Följande kurser ingår i programmet:

  • Specialistsjuksköterskans profession med inriktning mot anestesisjukvård 7,5 hp
  • Perioperativa vårdprocessen och anestesiologisk omvårdnad vid dagkirurgi 7,5 hp
  • Anestesiologisk omvårdnad vid elektiv och akut kirurgi vid komplexa vårdbehov 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom anestesiologisk omvårdnad 15 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot anestesisjukvård, 15 hp

Programmet innehåller kliniska moment, så kallad verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Placering av denna kan komma att ske inom hela Västra Götalandsregionen eller Halland. Vid ansökan till programmet har du möjlighet att välja ort för din VFU-placering: Göteborg eller Varberg (vid detta val kan placeringen även ske i Kungsbacka). Den teoretiska delen av utbildningen är förlagd i Göteborg.

Internationalisering

Vi bedriver aktivt studentutbyten med lärosäten inom norden samt Nordamerika (USA), vilket betyder att du som student kan önska att få genomföra delar av din VFU alternativt uppsatskurs vid något av våra samarbetslärosäten.

Efter avslutad utbildning

Arbetsområde

Anestesisjuksköterskan ansvarar för omvårdnad och medicinsk behandling av patienter i alla åldrar och sjukdomstillstånd. Arbetet kännetecknas av situationer som kräver handlingsberedskap, flexibilitet och god problemlösningsförmåga. Arbetsfältet omfattar även allmänna akuta situationer inom och utanför sjukhus.

Examen

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå. Programmet är ackrediterat av International Federation of Nurse Anesthetics.

Belastningsregister

När du som student vid Göteborgs Universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Det informeras i sådana fall i webbverktyget för VFU, Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Höst 2024

  • Klassrum
  • Varberg

Förkunskaper

Nordisk legitimation som sjuksköterska, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6.

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights