Sök utbildning 👉
Program (avancerad nivå)

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård

Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

 

Om programmet

Du som väljer denna utbildning bygger upp en fördjupad kunskap för att bidra till att förebygga och behandla en av våra stora folksjukdomar. Våra lärare forskar och arbetar inom diabetesvård vilket bidrar till att du får ta del av de senaste kunskaperna och behandlingsformerna inom diabetesområdet. I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning inom diabetesvård med noggrant utvalda handledare. Dina kunskaper kommer att behövas!

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot diabetesvård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Programmet ges i samverkan mellan Göteborgs universitet och Högskolan Väst. Du antas till ett lärosäte men undervisningen bedrivs vid båda lärosäten, se nedan för kurser som ingår i programmet.

 

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, ett års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

 

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och stöd till egenvård vid diabetes
  • Verktyg för uppföljning av patienter inom diabetesvård samt kunskap om organisation av diabetesvård
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat i diabetesvård.

 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

 

Arbetsområden

Specialistsjuksköterskor inom diabetesvård kan arbeta på mottagningar såväl som i slutenvård samt i primärvård och kommunal vård.

 

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

 

De kurser som ingår är:

  • Avancerad vård vid diabetes, 15 hp (Göteborgs universitet och Högskolan Väst)
  • Lärande och egenvård vid diabetes, 15 hp (Högskolan Väst)
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp, (Göteborgs universitet)
  • Examensarbete i omvårdnad, 15 hp (Göteborgs universitet)
  • Valfri kurs med relevans för diabetesvård, 7,5 hp (Göteborgs universitet eller annat lärosäte)

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 6 hp. VFU kommer att förläggas i närheten av det lärosäte du antas till men kan även förläggas i övriga Västra Götalandsregionen vilket kan medföra resekostnader för studenten.

Examination sker i form av skriftliga individuella och gruppbaserade studieuppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika moment. Studierna bedrivs på halvfart. Programmet är en distansutbildning på halvfart med obligatoriska träffar på campus i Göteborg. Studier på halvfart innebär en arbetsinsats på minst 20 timmar/vecka. Att studera på distans innebär stor självständighet vilket kräver både planering och självdisciplin.

Distansstudierna bedrivs via en webbaserad lärplattform vilket innebär att du behöver ha tillgång till en dator utrustad med internetuppkoppling, webbkamera och headset.

Antalet fysiska träffar i Göteborg är i de teoretiska delarna av utbildningen begränsade till cirka 1 - 3 obligatoriska träffar per termin.

 

Belastningsregistret

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet: Svensk legitimation som sjuksköterska Avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande Ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska Behörighet för tillträde till kurser inom specialistsjuksköterskeprogrammet anges i respektive kursplan.  

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights