Sök utbildning 👉
Program (avancerad nivå)

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

 

Om programmet

Specialistsjuksköterskor med inriktning mot kirurgisk vård bedriver omvårdnad inom specialiserad vård tillsammans med patienter med olika  kirurgiska tillstånd. Specialistsjuksköterskan har förmågan att bedöma och övervaka vitala funktioner i samband med kirurgiska tillstånd och dess eventuella konsekvenser för patienten. Du som väljer denna inriktning har möjlighet att välja att fördjupa dig inom olika områden i det kirurgiska fältet, som till exempel ortopedi, kärlkirurgi, akut kirurgisk tillstånd, kirurgi vid olika cancersjukdomar, gynekologi, neurokirurgi eller urologi. Utbildningen ger en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera teori, verksamhetsförlagd utbildning och verksamhetsintegrerat lärande. Inom ramen för utbildningen finns möjlighet till en valfri kurs 7,5 hp där du har möjlighet till en fördjupning inom specifikt ämne som är relevant för inriktningen

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot kirurgi är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, minst ett års yrkeserfarenhet och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska.

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom kirurgisk vård
  • Kunskaper i lärande och ledarskap för att du som specialistsjuksköterska ska ha bra verktyg för att leda och samordna vårdarbetet
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat i kirurgisk vård Arbetet  kan med fördel kopplas till den egna verksamheten
     

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde

Specialistsjuksköterskor inom kirurgisk vård arbetar på vårdavdelningar och mottagningar. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med kirurgisk vård och behandling. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården.

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Avancerad omvårdnadsbedömning vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Medicinsk bedömning och diagnostisering vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Avancerade vårdhandlingar inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot kirurgisk vård, 15 hp
  • Valfri kurs med relevans för kirurgisk vård, 7.5 hp

Samtliga kursen är inom huvudområdet omvårdnad, den valfria kursen kan genomföras vid annat lärosäte och tillgodoräknas inom ramen för programmet. Programmet är en distansutbildning på halvfart med obligatoriska träffar på campus i Göteborg. Att studera på distans innebär stor självständighet vilket kräver både planering och självdisciplin. Distansstudierna bedrivs via en webbaserad lärplattform vilket innebär att du behöver ha tillgång till en dator utrustad med internetuppkoppling, webkamera och headset. 
 

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet: Nordisk legitimation som sjuksköterska Ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska Avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande Svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande   Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights