Sök utbildning 👉
Program (avancerad nivå)

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre

Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
60 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

 

Om programmet:

I dagens och morgondagens omvärld lever människor allt längre. Tekniska och medicinska framsteg och innovationer kan möjliggöra bättre hälsa allt högre upp i åldrarna. Detta innebär att kraven på kunskaper om äldres specifika behov av omvårdnad är stora. Du som väljer att bli specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre får en hög professionell kompetens i avancerad bedömning, vårdplanering och omvårdnad av äldre. Du får värdefulla kunskaper om en bred och omfattande grupp patienter en eftersökt specialistkompetens som behövs inom nästan alla delar av vården. Du får även kunskaper om ledarskap för att kunna samordna och leda vårdarbete.

I utbildningen, som är en nätbaserad distansutbildning, ingår både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Programmet ges på halvfart och kan ofta kombineras med annat arbete.

Specialistsjuksköterskan som riktar in sig på vård av äldre arbetar ofta med komplexa vårdbehov och multisjuka patienter. Rollen handlar om att främja den enskilda människans hälsa, möjligheter och livskvalitet trots sjukdom, ohälsa och funktionsnedsättning. Du som väljer denna utbildning kan arbeta både med kvalificerade förebyggande insatser och med avancerad omvårdnad. Du deltar även i interprofessionella team i behandling och rehabilitering och du utvecklar din förmåga att kritiskt kunna driva kunskapsutvecklingen inom området vård av äldre.

Utbildningen genomförs i samverkan mellan Göteborgs universitet, Jönköping University, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst, Linnéuniversitetet och Lunds universitet. På så sätt tas varje lärosätes specifika akademiska kompetens tillvara.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, ett års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Utbildningens innehåll

Utbildningens delkurser har ett tydligt fokus på äldre och innehåller

  • Omvårdnad, hälsa och livsvillkor hos äldre (Högskolan i Jönköping) 7,5 hp
  • Personcentrerat och familjefokuserat förhållningssätt vid vård av äldre (Linnéuniversitetet) 7,5 hp
  • Komplexa ohälsotillstånd inom vård av äldre (Högskolan Väst) 7,5 hp
  • Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre (Högskolan Väst) 7,5 hp
  • Palliativ vård till äldre personer med komplexa vårdbehov (Högskolan Kristianstad) 7,5 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning vård av äldre (samtliga lärosäten) 15 hp
  • Organisation, ledning och utveckling av omvårdnad för äldre (Göteborgs universitet) 7,5 hp

Utbildningen innehåller verksamhetsförlagd utbildning och den kommer att förläggas i närheten av det lärosäte du antas till.

Examination sker i form av skriftliga individuella och gruppbaserade studieuppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika moment. Studierna bedrivs på halvfart och undervisningen är webbaserad.

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund till en akademisk yrkesexamen samt generell examen på avancerad nivå (magisterexamen). Arbetsmarknaden för specialistsjuksköterskor är mycket god.

Arbetsområden
Specialistsjuksköterskor inom vård av äldre kan välja bland många olika sorts arbetsplatser. Du kan arbeta på öppna mottagningar såväl som i slutenvård samt i primärvård, hemsjukvård och kommunal vård.

Belastningsregistret
När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen (180 hp inkluderande ett självständigt arbete om 15 hp) inom huvudområdet omvårdnad eller motsvarande examen, ett års yrkeserfarenhet som legitimerad sjuksköterska.

Examen & Intyg

Specialistsjuksköterskeexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights