Strategisk upphandling
Kursen övergripande mål är att ge studenten kunskap om offentlig upphandling som verktyg för styrning. Målet är också att ge studenten en teoretisk grund för att diskutera och problematisera möjligheter och begränsningar i styrning genom upphandling och för att sätta in strategisk upphandling i ett vidare organisatoriskt och styrningssammanhang.
I kursen sätts upphandlingens ökade roll och betydelse i offentlig sektor in i ett vidare förvaltningspolitiskt perspektiv. Särdrag för den offentliga upphandlingen gås igenom (till exempel upphandlingslagstiftningen) liksom likheter med inköp i privat sektor. Upphandlingsprocessens olika faser behandlas och hur styrning kommer (eller kan komma) till uttryck i dessa. Strategiska perspektiv lyfts särskilt. Under kursen behandlas olika teman såsom konkurrens, organisering, reglering, målkonflikter, roller och relationer, komplexa värden, mätning och uppföljning. I kursen lyfts genomgående olikheter mellan olika sektorer, marknader och produkter där lärare och studenter relaterar litteraturen till empiriska exempel.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...