Svenska med språkvetenskaplig inriktning A

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Göteborg

Svenska med språkvetenskaplig inriktning A

Kursinnehåll:
Svenska med språkvetenskaplig inriktning A vänder sig till dig som är intresserad av mönster i språket, hur vi bär oss åt för att kommunicera med varandra och varför vissa texter är begripligare än andra. Du får med hjälp av språkvetenskaplig teori lära dig analysera både talat och skrivet språk samt utvecklar din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i ett vetenskapligt sammanhang. Stor vikt läggs vid att förklara språkets sociala betydelse och varför kunskap om språkets struktur är viktig. Vi arbetar med autentiska texter och samtal för att observera och analysera språket och språksituationen i dagens samhälle. Svenska med språkvetenskaplig inriktning A vänder sig till dig som siktar på att ha, eller redan har, det talade eller skrivna ordet som ditt viktigaste arbetsredskap. Till denna kategori räknas exempelvis journalister, informatörer, kreatörer, redaktörer, tolkar och översättare. Även du som siktar på anställning inom administration och organisationsväsende kan med fördel bygga ut din grundexamen med svenska.

Kort om kursen:
Varför ser dialekterna annorlunda ut i dag än för hundra år sedan? Vad skiljer ungas språk från gamlas? Hur arbetar en språkvårdare? Hur beter sig svenska verb? Om du är nyfiken på hur det svenska språket kan beskrivas med olika språkvetenskapliga ansatser är Svenska med språkvetenskaplig inriktning kursen för dig. Härtränar du dig i att tänka analytiskt på svenska språket ur olika perspektiv. Vi varvar föreläsningar med praktiskt arbete och analyserar autentiska texter och språksituationer.

Efter studierna:
Kursen gör dig behörig till vidare studier i ämnet, Svenska med språkvetenskaplig inriktning B och Svenska med språkvetenskaplig inriktning C. I kombination med Svenska med språkvetenskaplig inriktning B samt kurser i litteraturvetenskap om 60 högskolepoäng ger kursen ämneskompetens i svenska för gymnasieskolan. För grundskolans årskurser 79krävs avklarad A-kurs, dvs. 30 högskolepoäng, förutsatt att studenten läser 60 högskolepoäng i litteraturvetenskap, eller vice versa. I kombination med ett godkänt antagningsprov ger kursen möjlighet att börja studera på Språkkonsultprogrammets andra termin.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Svenska med språkvetenskaplig inriktning A

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön