Fotolinjen
Fotolinjen är en 1-årig yrkesförberedande fotografisk utbildning. Utbildningen är en bra start för dig som vill bli fotograf eller för dig som vill fördjupa dig i fotografins magiska värld.
Att jobba med bilder innebär så mycket mer än att bara kunna ställa in kameran rätt för exponering. Hur gör du för att med dina bilder förmedla det du vill säga?
Vi hjälper dig att utveckla ditt bildspråk, att hitta uttryck, stämning och känsla. Du lär dig analysera, hittar lösningar och verktyg för just det du vill uttrycka och kommunicera.
Utbildningen ger dig möjlighet att lära dig hantera fotografisk utrustning både digitalt och analogt.
Förkunskaper
I din ansökan till fotolinjen ska du bifoga:
- Betyg
- Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
- 5 bilder i JPG-format. De kan vara singelbilder eller hänga ihop totalt max 5.
Det personliga brevet är en förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad.
Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.
Du måste disponera en digital och en analog systemkamera med manuella inställningsmöjligheter under utbildningstiden.
Gemensamt
Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Utbildningens innehåll
Du får 20 timmar lärarledd undervisning i veckan. Lektionerna är fördelade på teknikgenomgångar, mörkrumsarbete, digital bildbehandling/retusch, arbete i studion, bildredovisningar samt teoripass med konsthistoria och fotografins historia och samtid.
Du får utveckla ditt bildberättande och vi pratar mycket bild, både enskilt och i grupp. Du får också fördjupa dig i bildanalys, bildkomposition och fotohistoria. Vi vill stimulera din kreativitet och ditt egna uttryck.
Gotlands natur och kultur som en integrerad del i utbildningen. Vi brukar även resa till Stockholm för att besöka fotografiskt inriktade yrkeshögskolor, gå på utställningar eller arbetsplatsbesök och träffa någon spännande fotograf.
På höstterminen studerar du grunderna för fotografisk kommunikation. Du lär dig hantera din kamera och att exponera under olika ljusförhållanden. Du lär dig också framkallning och kopiering av svartvita bilder, digital bildhantering och avancerad ljussättning i studio och på location.
Vårterminen ägnas åt att utveckla ditt eget bildskapande med tyngdpunkt på gestaltande fotografi. Vårterminen innehåller också en kortare praktikperiod.
Vårterminen avslutas med en slututställning på Gotlands Museum. Utställningen brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.
Moment som ingår
- Analog och digital kamerateknik
- Digital bildhantering
- Avancerad retusch
- Ljussättning i studio och på location
- Arbeta med blixt
- Utskriftshantering och utställningsteknik
- Bildkommunikation och bildanalys
- Fotografins historia
- Filma med systemkamera
- Postproduktion
Kostnader
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Deltagare på Fotolinjen betalar en materialkostnad på 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.
Alla betalar en deltagaravgift. På gotlandsfolkhogskola.se kan du läsa mer om kostnader för internat.
Recensioner
Snittbetyg: 4,6
Den har varit bra, väldigt bra lärare.
Super trevligt ställa, härliga människor som jobbar där och hög kvallite på utbiödningen. Ett fantastiskt år som än i dag betyder mycket för mig. Som att bli inbjuden i någons f...
Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans...
Hade gärna velat gå ett år till