Fotolinjens projektår
Fotolinjens projektår ger dig möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget fotoprojekt.
Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan exempelvis vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig.
Förkunskaper
I din ansökan till fotolinjens projektår ska du bifoga:
- Betyg
- Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
- En tydlig projektbeskrivning och 10 bilder i form av skisser/bildidéer från ditt projekt. Beskriv utförligt vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel på tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst.
Efter urval kallar vi till en antagningsdag. Du får då göra ett antal fotografiskt relaterade uppgifter och en kort intervju.
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.
Gemensamt
Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Utbildningens innehåll
Du kommer att ha 20 timmar schemalagd projekttid i veckan. Schemat utformas tillsammans med dig.
Vi har handledningstid cirka 1 timme i veckan. Där har vi samtal kring dina bilder och din process, hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.
Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt i din projektgrupp, med din handledare och med gästlärare. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt i någon form av offentlig presentation.
Fotolinjens projektår erbjuder:
- En kontext, och en möjlighet att fördjupa och utforska den fotografiska genrens breda arbetsfält med dina önskemål som utgångspunkt. Du kan jobba konstnärligt eller dokumentärt, fokusera på teknisk färdighet eller berättande.
- Möjlighet att utveckla ditt eget uttryck.
- Kontinuerlig handledning samt möjlighet att ”utnyttja gruppen” för samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten.
- Föreläsningar och workshops, bildsamtal med gästlärare.
- Projektmetodik. Att tillsammans göra en struktur för ditt arbete samt en tydlig tidsplan och avsluta med att skriva en projektrapport. Att arbeta med mål och syfte.
- Kunskap kring ekonomi, företagande och marknadsföring.
- Tillgång till studio med god takhöjd och fint dagsljus från norr, analogt labb och analog kamerautrustning från småbild upp till storformat. Digitalkameror och portabelblixt utrustning, labb och printmöjligheter upp till storformat.
- Tillgång till egen arbetsplats med en Mac-dator
Kostnader
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Deltagare på Fotolinjen betalar 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.
Alla betalar en deltagaravgift. På gotlandsfolkhogskola.se kan du läsa mer om kostnader för internat.
Recensioner
Snittbetyg: 5
Jag hade en väldigt bra upplevde av projektåret där jag, i min egen takt, fick utforska & utveckla mitt fotografiska hantverk. Lokalerna gav mig bra förutsättningar & mina lärar...
Älskade Fotolinjen! Emma och Tove visade från första stund till den sista i utbildningen en entusiasm och ett engagemang jag aldrig upplevt hos en lärare varken före eller efter...
Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans...
En fantastisk utbildning om man är på det klara med vad man vill jobba med i sitt projekt.