Sök utbildning 👉
Folkhögskola

Keramikkurs

Längd
varierande
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Löpande se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
varierande
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Löpande se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Keramikkurs

Särskild kurs Keramik

En grundkurs för dig som vill dreja och skulptera i keramik. Vi inriktar oss på brukskeramik, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern, krukmakaren och för vidare studier.
Keramikkursen är en utbildning för dig som vill få en grundutbildning i framförallt drejning. Vi inriktar oss på brukskeramik och stor vikt läggs vid hantverket, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Du får kunskaper i olika bränningar och hur man blandar glasyrer, skulptering och andra sätt att forma leran.

Vad gör vi på utbildningen?

Vi börjar hösten med att bränna raku och svartgods utomhus. Drejningen börjar vi med att träna olika grepp och tekniker vilket ger en bra förutsättning för att gå vidare. Varje deltagare har en egen arbetsplats/drejskiva. Verkstaden är öppen för dig så att du kan fortsätta att jobba på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är mycket välutrustad med elugn, gasugn och nytillskottet är en saltugn som man eldar med ved och saltglaserar i.

På höstterminen arbetar vi med lergodslera, den terrakottafärgade som finns att bryta i naturen. Dekorer och infärgningar gör man då huvudsakligen med engober och provar dess möjligheter. Tyngdpunkten läggs på drejningen.
På vårterminen drejar vi i stengodslera. Pratar form och funktion och drejar brukskeramik . Vi har glasyrteori och blandar glasyrer, bränner reducerande och oxiderande bränningar och ser bl. a. hur samma glasyr och lera kan ändra utseende beroende på typ av bränning. Saltbränningar gör vi på våren.

Förutom att dreja muggar, tekannor, krukor och fat skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar. Vi lär oss om att bygga en utställning och hur man presenterar sina föremål.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Löpande

  • Klassrum
  • Grebbestad

Så ansöker du

Du ska fylla minst 18 år det år som kursen startar.

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Sista ansökningsdag är 1 maj 2019

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför.  I mån av plats sker löpande antagning fram till kursstart.

.

Examen & Intyg

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten.
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom keramik och design.

Kostnader

Du betalar för den keramik du gör men i gengäld får du behålla den. Ett läsår
som inkluderar studieresor, material m.m. kostar ca 10 000:- exakt är svårt att
beräkna det beror på hur produktiv du är. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 600 kronor per termin. I den avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ämnen vi läser

  • Olika dekormetoder
  • Glasyrkunskap
  • Olika bränningar, el, gas, ved
  • Skulptur
  • Keramiska formningstekniker såsom tumma, kavla
  • Ringla stora krukor
  • Studieresor
  • Kroki
  • Gästlärare
  • Verktygstillverkning
  • Grunderna i drejning

Grebbestads Folkhögskola

Grebbestads Folkhögskola erbjuder elva kurser, nyrenoverat internat, fina klassrum, gymnastiksal, gym, fotolabb, klättervägg, flygel och bibliotek. Sommarkurser, konferensverksamhet och en fantastisk utsikt. Mitt i Grebbestad i norra Bohuslän ligger Grebbestads folkhögskola. Skolan ägs av Västra Götalandsregionen och grundades 1875 och...

Läs mer om Grebbestads folkhögskola och visa alla utbildningar

Highlights