Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Jakobsbergs folkhögskola
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Stockholm
1 år -1,5 år, Tredje terminen med praktikfokus går höstterminen
Heltid
Studiemedelsberättigad
Journalistik

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt.

Är du intresserad av berättande och journalistik? Vill du arbeta som journalist?

På kursen får du inledningsvis lära dig grunderna inom journalistik, med särskilt fokus på reportage och skrivande. Under andra terminen bygger vi på med radio samt ger dig en introduktion till tv- och webbjournalistik. Den tredje terminen innefattar en praktik på tio veckor - nu får du omsätta dina förvärvade kunskaper i en redaktionell miljö. En plats på tredje terminen förutsätter att du själv sökt och fått praktik. Lärarna vägleder och stöttar dig i ditt sökande.

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

PRAKTISK JOURNALISTIK

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningarna och våra fördjupningsblock får du mycket tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till rörlig bild och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på nätet.

Så ansöker du

Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till linjen. Skriv med dubbelt radavstånd på max två A4-sidor (4000 tecken). Bifoga dessutom en komplett meritförteckning (cv och betyg). 

Examen & Intyg

Alla som studerar på skolan får intyg efter genomgången kurs. 

Kostnader

Se utbildningens hemsida!

Påbyggnadsutbildning

Efter utbildningen finns det möjlighet att gå en praktiktermin (3:e termin).

Jakobsbergs folkhögskola

Jakobsbergs Folkhögskola

I en vacker herrgård i Jakobsberg, 20 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm ligger Jakobsbergs folkhögskola. Sedan 1919 har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Vår religiöst och partipolitiskt obundna ställning ger utrymme för engagemang, kritiskt tänkande och...


Läs mer om Jakobsbergs folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Journalistik! – Radio, Webb, Reportage
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Jakobsbergs folkhögskola

Folkhögskolevägen 1, Box 161
177 23 Järfälla

Recensioner

Det finns inga recensioner för Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Journalistik! – Radio, Webb, Reportage från Jakobsbergs folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön