Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Geografi med didaktisk inriktning

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Geografi med didaktisk inriktning

Delkurs 1: Geografen och världen, 7,5 hpDelkursen följer två huvudlinjer i geografins idéhistoria från antiken till samtiden. Den ena huvudlinjen behandlar geografiska perspektiv på hur människors omvärldsuppfattningar har förändrats genom historien. Den andra huvudlinjen problematiserar hur geografi som vetenskapsdisciplin utvecklats och tillämpats i modern tid. Geografiämnets förändrade innehåll och funktion över tid kopplas också till politiska, ekonomiska och sociala omvärldsfaktorer, däribland ändrade perspektiv på genus och mångfaldsfrågor. Delkursen behandlar vidare hur centrala geografiska begrepp som plats, rum, gräns och skala kan didaktiseras, det vill säga omsättas till undervisning i grundskolan, ur olika geografiska perspektiv. Delkurs 2: Att beskriva världen, 7,5 hpDelkursen tar upp olika perspektiv på att använda kartan som didaktiskt verktyg i den kommande yrkesutövningen. Delkursen innehåller vidare kunskaper om hur man hanterar geografisk data med hjälp av Geografiska informationssystem (GIS) och Globala navigationssatellitsystem t.ex. GPS. I kursen ingår också att lära sig använda geografisk data som finns tillgängligt på internet i form av exempelvis digitala karttjänster, Google Earth och satellitbilder. Delkurs 3: Naturgeografi, geologi samt väder och klimat, 7,5 hpDelkursen behandlar grundläggande kunskaper om jordens uppbyggnad, sammansättning samt plattektionska processer som leder till uppbyggnad av berg och oceaners bildande och försvinnande. Vidare behandlas naturkatastrofer som vulkanism och jordbävningar samt de uppbyggande och nedbrytande processer som ständigt omformar jordytan. Bildning av sediment, jordarter och andra landformer behandlas samt de grundläggande parametrar och processer i atmosfären och i haven som bestämmer väder och klimat samt de vanligaste huvudtyperna av väder och klimat.Delkurs 4: Kulturgeografi - platser, människor och samhällen, 7,5 hpDelkursen tar upp grundläggande perspektiv på hur sociokulturella, ekonomiska och politiska drivkrafter påverkar levnadsvillkor och rumslig struktur i olika samhällen i världen med kulturgeografi som bas. Här ingår produktionens och konsumtionens organisering, lokalisering och resursutnyttjande, samt hur den globala geografiska arbetsdelningen formar handel, investeringar och beroenden. Till dessa perspektiv kopplas frågor om hållbarhet. I delkursen behandlas också befolkningars fördelning såväl nationellt som globalt och faktorer av betydelse för förändringar av denna. Särskilt behandlas urbana förändringsprocesser och hur olika ideal över tid för platsers konstruktion inverkar på människors liv, särskilt med fokus på frågor kopplade till genus- och mångfald.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt Matematik 2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2 alternativt Matematik B, Samhällskunskap A och Engelska B.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights