Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Idéhistoria II: Global idéhistoria

Karlstads universitet, i Karlstad
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Idéhistoria II: Global idéhistoria

I denna kurs undersöks utomeuropeiska kulturer utifrån ett globalt och jämförande perspektiv. Kursens överordnade tema är världsbilder, med syfte att ställa huvuddragen i ett antal av dessa, i första hand bortanför den västerländska och abrahamitiska kulturkretsen, i relation till en traditionell idéhistorisk kanon. Vidare behandlas européernas möte med främmande kulturer liksom vilka konsekvenser detta medfört för förståelsen av världen. En viktig aspekt i sammanhanget är icke-européernas föreställningar om européerna. Det koloniala arvets betydelse för förmedlingen av idéer studeras med hjälp av postkoloniala teorier samtidigt som de senare placeras i en idéhistorisk kontext. Inom kursen analyseras också begreppet globalisering samt framväxten av globala kulturmönster.Undervisningen består dels av föreläsningar, vilka i översiktlig form presenterar kursens väsentliga innehåll, dels av återkommande obligatoriska seminarier, där studenterna diskuterar kursinnehållet i ljuset av kurslitteraturen och redovisar sin förståelse muntligt och skriftligt.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Karlstad
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

30 hp idéhistoria, filosofi, historia, kulturstudier, statsvetenskap eller religionsvetenskap varav 15 hp ska vara godkända vid kursstart. Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights