Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Immaterialrätt

Karlstads universitet, i Karlstad
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Immaterialrätt

Kursen behandlar immaterialrättens delområden varumärkesrätt, mönsterrätt, upphovsrätt och patenträtt. Skyddet av immateriella rättigheter syftar på olika sätt till att det offentliga vill gynna bland annat teknisk och ekonomisk utveckling genom att ge olika aktörer ensamrätt. Samtidigt måste skyddet utformas så att det inte på ett oönskat sätt hindrar konkurrenter från att etablera sig och verka på marknaden.Under kursen behandlas de olika ensamrätternas uppkomst, innebörd och upphörande. Den omfattande europeiska harmoniseringen leder till att kursen har en stark koppling till EU-rätt. EU-domstolens omfattande tolkning av direktiv och förordningar behandlas genomgående under kursens gång. Även vissa internationella utblickar görs.Kursen behandlar även de immateriella rättigheternas utveckling och anpassning till den moderna marknaden bland annat om hur de olika rättigheternas funktioner har förändrats och utvecklats. Utvecklingen analyseras mot bakgrund av svensk och europeisk lagstiftning, rättspraxis och doktrin.Inom ramen för kursen behandlas också de immateriella rättigheterna i förhållande till marknadsföringsrätt och konkurrensrätt. Samtliga nämnda ämnesområden ligger nära och korsar ibland varandra och kursen syftar till att klargöra förhållandet mellan dessa ämnesområden.Kursens undervisningsformer utgörs av föreläsningar och seminarier.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Karlstad
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

60 hp från termin 1-2 och 30 hp från termin 3-4 på Juristprogrammet vid Karlstads universitet. Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights