Samhällskunskap 1

Karlstads universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Karlstad
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Karlstad

Samhällskunskap 1

Kursens syfte är att studenten ska utveckla en bred yrkesmässig kompetens som samhällskunskapslärare. Att undervisa om samhället förutsätter kunskaper om människans sociala, ekonomiska och politiska handlingar och villkor. Det förutsätter också didaktiska kunskaper och färdigheter. Begreppet samhälle används för att relatera delkursernas olika innehåll och perspektiv till en helhet.Kursen består av tre delkurser.Delkurs 1, huvudsakligt innehåll:- lärarutbildningen och läraryrket introduceras- samhällsbegreppet introduceras och problematiseras- styrdokument introduceras och problematiseras- grundläggande ämnesdidaktiska teorier presenteras och problematiseras och de didaktiska grundfrågorna tillämpas på skolämnet samhällskunskap- massmedia och nyheters roll i samhället beskrivs och problematiseras utifrån ett didaktiskt perspektiv.Delkurs 2, huvudsakligt innehåll:- ett grundläggande sociologiskt perspektiv på samhället presenteras och problematiseras- ett grundläggande rättsvetenskapligt perspektiv på samhället presenteras och problematiseras- de sociologiska och rättsvetenskapliga perspektiven relateras till begreppet samhälle genom ämnesdidaktiska teoretiseringar och tillämpningar.Delkurs 3, huvudsakligt innehåll:- ett grundläggande nationalekonomiskt perspektiv på samhället med betoning på mikroekonomisk teori presenteras och problematiseras- ett grundläggande privatekonomiskt perspektiv presenteras och problematiseras- det nationalekonomiska perspektivet relateras till begreppet samhälle genom ämnesdidaktiska teoretiseringar och tillämpningar.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 2, Engelska 6. Motsvarandebedömning kan göras.

Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...


Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karlstads universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Samhällskunskap 1

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön