Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Sjukdomslära och förskrivningsrätt för vissa läkemedel

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans

Sjukdomslära och förskrivningsrätt för vissa läkemedel

Kursen är inom området medicinsk vetenskap (15 hp). Kursens undervisningsformer består av föreläsningar. Kursen genomförs som en hybridutbildning (campus med närträffar) som innebär att undervisning och examinationer sker både på distans och på campus. Kursen innehåller farmakologiska begrepp, deras innebörd och betydelse för läkemedelsförskrivning samt läkemedelsanvändning. Vidare ingår studier av läkemedelsinteraktioner samt risker i samband med läkemedelsanvändning där FASS och Läkemedelsboken används som underlag. Vidare fördjupas kunskaper om sjukdomstillstånd, diagnostik, undersökning och farmakologisk samt icke-farmakologisk behandling relaterat till områden inom sjuksköterskans förskrivningsrätt. Sjuksköterskans förskrivningsrätt samt läkemedelshantering utifrån aktuella författningar och styrdokument behandlas. Ålders- och genusaspekter i relation till läkemedelsbehandling studeras också.Studenterna får träna att bedöma behov av hjälpmedel utifrån bedömningsstöd samt diskutera för- och nackdelar med olika inkontinenshjälpmedel t.ex. utifrån effektivitet, kostnad och hållbarhet. Dessutom studeras receptförskrivning av läkemedel och förskrivning av hjälpmedel. Vårdpedagogik studeras i relation till undervisning av patienter i samband med läkemedelsförskrivning.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Svensk legitimation som sjuksköterska med 60 hp vidareutbildning, alternativt specialistsjuksköterskeexamen eller student i pågående specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska. Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 samt engelska 6/A. Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights