Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Sociologi II

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans

Sociologi II

I kursen behandlas såväl klassiska som moderna sociologiska teorier. Kunskaperna i vetenskaplig metod fördjupas och visas i en vetenskaplig text. Undervisningen sker i form av föreläsningar/lektioner, seminarier och tillämpningsövningar. Handledning erbjuds under den tid kursen pågår. Vid omregistrering en senare termin erbjuds handledning i mån av plats och resurser. Kursen består av fyra delkurser:Delkurs 1: Kategorisering, normalitet och makt, 7,5 hpDelkursen fokuserar på samhället och samhällsprocesser i relation till bland annat genus, etnicitet och klassperspektiv. Frågor som rör konstruktioner av kategorier, normalitet och avvikelse behandlas, liksom maktaspekter som finns inbäddade i dessa konstruktioner.Delkurs 2: Sociologisk teori och social förändring, 7,5 hpI delkursen lär sig studenten att beskriva klassiska och moderna sociologiska teoretiker och idétraditioner och deras kontext. Studenten får också diskutera klassikernas inflytande på senare teoribildning, samt deras nutida relevans.Delkurs 3: Att samla in och bearbeta information om samhället, 7,5 hpI delkursen vidareutvecklas och fördjupas kunskaperna i såväl kvantitativa som kvalitativa sociologiska metoder. Studenten konstruerar teoretiskt grundade instrument för datainsamling, till exempel intervjuguide, och arbetar med kodning, jämförelser och sortering av kvalitativa data. Datainsamling med enkäter och observationer behandlas liksom univariata och bivariata analyser av kvantitativa data.Delkurs 4: Projektarbete, 7,5 hpI delkursen genomför studenten ett projektarbete. Studenten provar även att kritiskt granska texter genom deltagande i uppsatsseminarium med opposition.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

SOGA01 Sociologi I 30 hp eller SOGAD1 Sociologi I 30 hp varav 22,5 hp godkända vid kursstart. Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights