Åldrande och åldersrelaterad sjuklighet ur ett biologiskt, epidemiologiskt och kliniskt perspektiv

Karolinska institutet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2025 - Distans
Sista ansökan: 2024-10-15

Åldrande och åldersrelaterad sjuklighet ur ett biologiskt, epidemiologiskt och kliniskt perspektiv

Den demografiska omställningen mot en äldre befolkning under det senaste halvseklet innebär enorma samhällsutmaningar i Sverige och globalt. Sverige har en av de högsta andelarna äldre i världen: ungefär en femtedel av befolkningen är över 65 år, och den äldsta (85+ år) är det snabbast växande segmentet av befolkningen. Även om vi nu lever längre och friskare liv leder en åldrande befolkning till ett ökande antal människor med kroniska sjukdomar och funktionsberoende, vilket i hög grad påverkar familjer och samhällen. Att förstå sociala, biomedicinska och beteendemässiga faktorer, och upptäcka de vägar genom vilka de relaterar till äldre vuxnas hälsa, är av yttersta relevans när vi strävar efter att komprimera funktionshinder och sjuklighet till en kort period mot slutet av livet. En sådan komprimering är avgörande inte bara för individer, utan också för att minska den ekonomiska och samhälleliga bördan av funktionshinder och sjuklighet i livets slutskede.

Kursen ska ge en bred teoretisk och metodologisk kunskap om åldrande från biologisk till samhällelig nivå, inklusive komplexiteten och heterogeniteten i hälsa i ålderdomen. Detta kommer att förbereda studenterna för kliniskt och socialt arbete, samt hälsofrämjande, ledning och politik för hälsa i ålderdom i en mängd olika sammanhang som täcker medicinsk till högre utbildning och akademiska miljöer.

Förkunskaper

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom hälso- och sjukvård eller medicin. Alternativt socionomexamen. Dessutom krävs Engelska B/ Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Karolinska institutet

Karolinska Institutet (KI) är ett av världens ledande medicinska universitet och Skandinaviens största centrum för medicinsk utbildning och forskning som spänner över hela det medicinska fältet, från psykologi till cell- och molekylärbiologi. Hit kommer studenter och forskare från jordens alla...


Läs mer om Karolinska institutet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karolinska institutet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Åldrande och åldersrelaterad sjuklighet ur ett biologiskt, epidemiologiskt och kliniskt perspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön