Kliniska berättelser och narrativ medicin som redskap inom personcentrerad vård
Berättelsen är en viktig del i arbetet inom vård hälsa och rehabilitering. Att lyssna på patienters, närståendes och medarbetares berättelser skapar sammanhang, meningsfullhet och möjligheter i det dagliga vårdarbetet och skapar därmed förutsättningar för patientcentrerad vård.
I denna kurs studeras grunderna i narrativ teori, narrativ medicin samt kliniskt berättande. Vidare studeras personcentrerad vård dess filosofiska grunder och tillämpningar i dagens vård. Slutligen studeras möjliga sätt att använda berättelsen för att uppnå personcentrering.
Kursen är upplagd som en modifierad distansutbildning med tre schemalagda kurstillfällen på Karolinska Institutet, campus Flemingsberg. Mellan kurstillfällena sker studieaktiviteterna med hjälp av lärplattform på internet.
Kommande starter
Förkunskaper
Karolinska Institutet (KI) är ett av världens ledande medicinska universitet och Skandinaviens största centrum för medicinsk utbildning och forskning som spänner över hela det medicinska fältet, från psykologi till cell- och molekylärbiologi. Hit kommer studenter och forskare från jordens alla...