Flygtekniker
YH-utbildningen passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service och underhåll av flygplan. Och utbildningen ger rätt till studiestöd från CSN. YH-utbildningen i Ljungbyhed har plats för 22 elever per årskurs.
Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att skolans utbildning bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk, och detta garanterar en hög standard på utbildningen. Vi utbildar tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan. När det gäller kategorin kolvmotorflygplan är utbildningen i Ljungbyhed den enda i landet.
Utbildningen bedrivs i Ljungbyhed i moderna och ändamålsenliga lokaler. I våra hangarer finns ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen.
Utbildningen på Flygteknikcenter Ljungbyhed är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, allt för att de ska vara redo för en anställning i flygbranschen. För att arbeta som flygtekniker måste du vara ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Efter 2-5 års praktik som anställd på något svenskt, eller utländskt flygbolag, kan du ansöka om certifikat hos Transportstyrelsen. De behandlar varje ansökan individuellt.
Utbildningen till flygtekniker ställer höga krav på elevernas praktiska och teoretiska förmåga utifrån de europeiska krav som ställs via EASA. Och manualer är till stor del skrivna på engelska. Yrkets speciella karaktär medför också att kraven på de studerande är mycket högt ställda, något som också visar sig i undervisningen. Goda kunskaper i matematik, engelska och fysik är därför ett grundkrav.
Förkunskaper
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Förutom detta ställs följande krav:
Kurser:
Teoretiska kurser som finns på fler program
- Engelska 6, 100p
- Matematik 2, 100p
- Fysik 1b1 eller 1a
alternativ
- Naturkunskap 1b
alternativ
- Naturkunskap 1a1
tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng i kurser inom ämnen som Teknik, El, Installation, Automation, Industriteknik samt Fordonsteknik