Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Medicinsk genetik och genomik, del I

Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Medicinsk genetik och genomik, del I

Lär dig om DNA, arv och genetiska sjukdomar i denna kurs om medicinsk genetik och genomik. Du kommer att utforska cellens anatomi och hur genetisk variation kan påverka fenotypisk variation, funktion och sjuklighet. Kursen ger en grundlig översikt över ämnesområden som basal cellbiologi och celldelning, med fokus på både mitos och meios, samt embryologi och stamceller. Vidare kommer du att lära dig om hur olika celltyper bildas, utvecklas och kommunicerar för att skapa funktionella organ. Vi kommer också att titta på genetiska metoder för att studera arvsmassan och den genetiska variationen. Kursen genomförs som distanskurs med schemalagda moment, och kan även innehålla vissa campusförlagda moment. Du kommer att samläsa med studenter från masterprogrammet i genetisk vägledning. För att delta i kursen krävs en kandidatexamen på 180 hp i ett relevant huvudområde, inklusive självständigt arbete om 15 hp, eller en kandidatexamen i ett annat relevant huvudområde för studier inom genetisk vägledning. Undervisnings- och arbetsformerna i kursen är studentcentrerade och problembaserade, med digitala föreläsningar, basgruppsarbete och självstudier. Kursen examineras genom skriftliga, individuella inlämningsuppgifter och en individuell skriftlig hemtentamen. Efter avslutad kurs kommer du att kunna beskriva den embryologiska utvecklingen och könsutvecklingen hos människa, förstå sambandet mellan struktur och funktion i cellens olika delar, samt beskriva geners uppbyggnad och sambandet mellan struktur och funktion. Du kommer också att förstå begreppet genetisk variation och dess samband med gen och protein, samt kunna beskriva hur celldelning, cellulär tillväxt, differentiering och celldöd regleras i cellen. Registrera dig nu och få en grundlig förståelse av medicinsk genetik och genomik!

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Kandidatexamen 180 hp i relevant huvudområde, inklusive självständigt arbete om 15 hp, tex Arbetsterapi Fysioterapi Biologi Biomedicinsk laboratorievetenskap Bioteknik Kemisk biologi Logopedi Medicinsk biologi Omvårdnadsvetenskap eller kandidatexamen i annat huvudområde relevant för studier inom genetisk vägledning Godkänd svenska och engelska motsvarande grundläggande behörighet på grundnivå.
Linköpings universitet

Linköpings universitet är ett av Sveriges större lärosäten med 27 000 studenter, 4 000 anställda och över 120 utbildningsprogram. Linköpings universitet har utbildning och forskning inom teknik och naturvetenskap, medicin och vård, utbildningsvetenskap, samhälls- och beteendevetenskap och humaniora. Linköpings universitets ambition är...

Läs mer om Linköpings universitet och visa alla utbildningar

Highlights