Att forska med film som redskap

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Att forska med film som redskap

Hur kan vi tänka med film och hur kan vi publicera vår forskning som film? Digitala publikationsformer blir allt vanligare: digitala arkiv, websidor och interaktiva utställningar kompletterar det skrivna ordet när forskning ska spridas och tillgängliggöras. Videoessän, där forskningen presenteras som film, tillhör denna utveckling. Den distribueras i första hand på YouTube och Vimeo, men också på konferenser, utställningar och i digitala tidskrifter. Kursen ger studenterna möjlighet att testa videoessän som publikationsform för sin egen forskning. Videoessän rör sig mellan vetenskap, konstnärlig forskning, akademiska publikationsformer och konstnärlig praktik. Videoessän utgår från befintligt audiovisuellt material som studieobjekt, och sätter samman olika källor som grund för vetenskaplig eller essäistisk reflektion. De flesta videoessäer är kompilationsfilmer av avsnitt ur spelfilmer med kommenterande röst eller integrerade textpartier som komplement. Dessa filmer kan göras i olika former som ger olika grad av vetenskaplighet. Än så länge har videoessän levt ett rätt isolerat liv inom filmvetenskapens ämnesområde. Med den här kursen kommer vi att vidga videoessäns användningsområde och öppnar formen mot andra disciplinen. Kursen är unik i Sverige. Den har utvecklats av Linnéuniversitetet och ges i samverkan med Akademin Valand i Göteborg. Samarbetet ger studenten en chans att skapa en egen videoessä utifrån den egna forskningen. Lärare från Linnéuniversitetet och Valand bidrar med filmhistoriska kunskaper, filmpedagogisk expertis och handledarkompetens inom konstnärlig forskning. Kursen kommer att ges online med en hybridträff från Valand i Göteborg. Det kommer alltså gå att delta både online och på plats för de som har möjlighet att vara i Göteborg. För de som inte har fil.kand. i humanistiskt ämne gäller:Projektbeskrivning på en A4-sida skickas in med obligatorisk rubrik PROJEKTBESKRIVNING VIDEOESSÄ till ämnesansvarig anders.aberg@lnu.se. Det kommer inte att räknas som inskickat om rubriken saknas. Glöm inte att skriva namn och personnummer på din projektbeskrivning.

Förkunskaper

Kandidatexamen i ett humanistiskt ämne. Sökande med examen från annat fält än humaniora får söka genom arbetsprov i form av projektbeskrivning.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Att forska med film som redskap
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Att forska med film som redskap

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Att forska med film som redskap från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön