Film, arkiv och digital kultur

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Film, arkiv och digital kultur

Kursen handlar om arkivfrågor och om digitalisering frågor som är relevanta för dokumentärfilmare, filmproducenter, konstnärer, curatorer , blivande lärare, bibliotekarier, filmfantaster, cinefiler etc . Den handlar om vilka av världens filmer som finns tillgängliga och vilka som riskerar att falla i glömska. Hur kommer det sig att vissa filmer är bevarade på arkiv och andra sedan länge förlorade? Hur har en historiskt sett resonerat när en byggt upp de filmarkiv som finns runtom i världen? Vad är viktigast: att se till att filmer bevaras och skyddas så att de kan överleva så länge som möjligt eller att tillgängliggöra dem och visa dem? Och vad innebär digitaliseringen för våra möjligheter att i framtiden uppleva och forska om äldre tiders film? Kursen handlar också om politik och om makt: Vem bestämmer vilka filmer som ska bevaras för framtiden? Och hur väljer man ut exempelvis vilka filmer som ska digitaliseras eller vilka filmer som allmänheten ska få tillgång till? Kursen utforskar betydelsen av fysiska och digitala filmarkiv för filmvetenskapen och tar upp frågor kring rörliga bilders materialitet. Arkivbegreppet problematiseras och studenterna utvecklar frågeställningar med utgångspunkt i kursens litteratur i självständiga arbeten med fokus på ett eller flera digitala filmarkiv.

Förkunskaper

Kandidatexamen i filmvetenskap eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Film, arkiv och digital kultur
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Film, arkiv och digital kultur

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Film, arkiv och digital kultur från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön