Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen

En av samtidens stora globala utmaningar handlar om människors migration och rörlighet. Migration innebär bland annat att gränser korsas, att nationalstaters suveränitet ifrågasätts, att frågor om tillhörighet och medborgarskap sätts på prov. Olika länders lagstiftning, institutioner och praktik skapar avgörande villkor för migration och migranter. Det är villkor som avgör vem som kan migrera och vart. Det är villkor som utesluter vissa, släpper in andra och som skapar kategorier som i sin tur avgör vilken form av skydd, mottagande och etablering som blir möjlig.Denna kurs vänder sig till dig som i ditt nuvarande eller framtida arbete möter människor med erfarenhet av migration liksom till dig som är nyfiken på migration och som vill veta mera om hur olika samhällen och samhällsinstitutioner svarar upp mot migration.I kursen fokuseras specifikt på tre huvudfrågor: varför människor migrerar, hur idéer om migration och bilder av migranter är konstruerade och vad påverkan är av olika teorier om nation, medborgarskap, mångfald, suveränitet och tillhörighet på olika nivåer i det samtida samhället. I kursen undersöks hur kategoriseringar av flyktingar, migranter och deras olika status bildas i skärningspunkter mellan olika diskurser och policyer i Sverige, EU och på en global nivå. Under kursen presenteras och problematiseras aktuella teorier, etik och politiska diskurser om postkolonial migration. Följaktligen ger dessa ger dessa teorier grunden för djupare studier och analys av sambandet mellan postkolonialmigration och diskurser om medborgarskap och tillhörighet i sammanhang av globalisering och nationalstat. I kursen kommer dessutom att undersökas hur dessa diskurser kan bestämma processer för inkludering och exkludering och påverka förhållanden beträffande mångfald i mångkulturella samhällen.Kursen samläses med programstudenter inom fakulteten för samhällsvetenskap och nationella-, internationella- och utbytesstudenter.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

165 hp högskolestudier varav avklarad metodkurs på kandidatnivå/G2-nivå, i socialt arbete eller motsvarande samhällsvetenskaplig/beteendevetenskaplig/humanistisk utbildning samt Engelska A/5 eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Postkolonial migration och medborgarskap i mångkulturella samhällen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Linnéuniversitetet
Pedalstråket 11
392 31 Kalmar

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...

Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Highlights