Sjukdom, rädsla och berättande

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Sjukdom, rädsla och berättande

Sjukdomar har i alla tider väckt människans fruktan. På kursen studerar vi hur berättelser med inslag av fantastik påverkar människans föreställningar kring sjukdomars uppkomst, orsak och verkan. Särskild vikt läggs på studiet av relationen mellan sjukdom och rädsla. Kursen tar sitt avstamp i vår egen samtid och pandemin covid-19. Därefter går vi tillbaka i historien och studerar ett urval mytomspunna sjukdomar som har haft stort inflytande på den västerländska kulturhistorien. Studenterna får läsa facklitterära texter men framförallt analyserar vi berättelser som skapats i skärningspunkten mellan fantasi och verklighet såsom skönlitterära texter, filmer och urban legends. I de berättelserna tar sjukdomarna mytologisk- och metaforisk form. Vissa sjukdomar gestaltas som övernaturliga väsen och monstruösa varelser, andra förses med ett romantiskt skimmer. I det förflutna likväl som i nutid har sjukdomsutbrott gett upphov till konflikter och splittring, konspirationsteorier har florerat, specifika folkgrupper har utpekats som spridare av smitta och sjuka har stigmatiserats. Samtidigt har epidemiska sjukdomar också bidragit till samarbeten över nationsgränser och mellan olika sociala-, etniska- och religiösa grupper. På kursen får studenten en inblick i sjukdomars betydelse för den historiska utvecklingen samt akademiska verktyg för att diskutera och analysera ämnet.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Sjukdom, rädsla och berättande
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Sjukdom, rädsla och berättande

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Sjukdom, rädsla och berättande från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön