Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Arkeologi och antikens historia: Arkeologisk teori och materiell kultur

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Arkeologi och antikens historia: Arkeologisk teori och materiell kultur

Materiell kultur är central för arkeologer. Men föremål talar inte till oss, det är vi arkeologer som måste ställa de frågor som möjliggör att vi når kunskap om det förflutna. I den här kursen utforskas de senastes decenniers teoretiska debatt inom arkeologin, med speciell fokus på dess påverkan på studiet av materiell kultur. Materiell kultur är ett tvärvetenskapligt fält som berör centrala delar av arkeologin, så som relationen mellan form, funktion och betydelse, förhållandet mellan rum, kroppar och objekt, hantverkskunnande och identitet etc. Därmed berörs en mängd olika perspektiv inom ett brett fält av vetenskapliga discipliner, inte bara arkeologi och antropologi, utan även konsthistoria, museologi, sociologi, filosofi, psykologi och kognitionsforskning. Kursen utforskar dessa olika teoretiska ingångar för studier av materiell kultur från skilda tidsepoker, med syfte att uppmuntra studenterna att utveckla en kritisk förståelse av relationen mellan teori, metod och materiell kultur.

https://www.ark.lu.se/en/course/ARKN11

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

ARKK04 Arkeologi: Kandidatkurs, 30 hp, ARKH04 Historisk arkeologi: Kandidatkurs, 30 hp, AKSK04 Antikens kultur och samhällsliv: Kandidatkurs, 30 hp, eller HOSK04 Historisk osteologi: Kandidatkurs, 30 hp (eller motsvarande kurs).
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights