Arkeologi och antikens historia: GIS och rumslig analys i arkeologi
Kursen ger studenterna förmåga att arbeta med geografiska informationssystem (GIS) och att navigera bland de olika verktyg och instrument som erbjuds inom dessa tekniker. Centralt i kursen är introduktionen av principerna för digital geografisk representation med hjälp av vektorer (punkter, linjer, polygoner) och rastergrafik som används inom rumsliga databaser. Studenterna får lära sig att importera och hantera data från en mängd olika instrument och sensorer, t.ex. totalstationer, GPS, LiDAR, fotogrammetri och andra bildkällor, samt att integrera dessa data i GIS för att kunna genomföra analyser. Kursen innehåller även en detaljerad genomgång av de kartografiska principer som är väsentliga för analys och kommunikation av rumsliga data, relevanta inom arkeologin. Detta inkluderar utveckling av färdigheter i en rad GIS-baserade rumsliga analyser, med fokus på förståelse av rumsliga mönster, synlighet, nätverksanalys och simulering av mark- och resursanvändning. Studenterna kommer att delta i prediktiv modellering som syftar till att identifiera potentiella boplatser och andra arkeologiska lämningar.
Genom praktisk tillämpning och teoretisk inlärning kommer studenterna att bli självständiga användare av GIS för arkeologiska fältundersökningar och landskapsanalys. De kommer också att bli utrustade för att hantera specifika forskningsfrågor genom att syntetisera data från flera källor och metoder.
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...