Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Artificiell intelligens: Ett intersektionellt perspektiv

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Artificiell intelligens: Ett intersektionellt perspektiv

Kursen placerar användningen och utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och därtill associerade digitala teknologier (såsom självlärande algoritmer, autonomt beslutsfattande och människa-maskin-gränssnitt) i en historisk, social och rättslig kontext. Genom att kritiskt undersöka det historiska likväl som det nutida i relation till AI skapas förutsättningar för en bred förståelse av fenomenet samt dess framväxt. Kursen är relevant för studenter som intresserar sig för den växande debatten, såväl inom som utom akademin, rörande framtiden, såsom den formas under inflytande av avancerade digitala teknologier.  

Kursen integrerar teorier, empirisk forskning och perspektiv från olika discipliner i syfte att undersöka sätt på vilka asymmetriska relationer skapas och upprätthålls, och hur dessa nya former av ojämlikhet kodas in, men också kodas om när AI och nya digitala teknologier utvecklas.

Genom sitt tvärvetenskapliga förhållningssätt, uppmuntrar kursen till kritisk och textorienterad analys av AI och digitalisering i olika sociala och rättsliga kontexter. Under kursen uppmuntras studenterna att betrakta historia och teknologi på ett icke- linjärt sätt och att urskilja det nutida i historien i olika samtida praktiker.

Mer specifikt undersöker kursen AI och digitala teknologier genom att fokusera på följande fyra moduler:

  • M1: Etnicitet, exploatering och förtryck
  • M2: Genus, demokratiska utmaningar och hållbart liv
  • M3: Befolkningskontroll
  • M4: Reglering av AI and digitalisering

Viktig information om ansökningskoder

När du söker denna masterkurs finns två alternativ på antagning.se. Observera att dessa har olika anmälningskoder och att en är på distans och den andra är på campus (normal). När du söker är det är viktigt att du väljer det alternativ som är rätt för dig.

https://www.soclaw.lu.se/en/education/stand-alone-courses/artificial-intelligence-intersectional-perspective

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med huvudområde rättssociologi eller annat relevant studieämne som sociologi, kriminologi, juridik, statsvetenskap, socialt arbete, eller motsvarande Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska som motsvarar Engelska 6/B (avancerad) från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs på grundval av nationella riktlinjer. Utländska studenter undantas från det grundläggande behörighetskravet på att behärska svenska.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights