Bibelvetenskap: Gamla testamentets exegetik - avancerad kurs II

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Bibelvetenskap: Gamla testamentets exegetik - avancerad kurs II

Kursens innehåll

Bibelvetenskapen utforskar med många metoder Bibeln och dess värld. Den undersöker framväxten av Gamla testamentets litteratur, trosföreställningar och livsförståelser mot bakgrund av kulturerna i Främre Orienten. Historiska frågor belyses genom data från arkeologi och samtida texter.

Den idéhistoriska utvecklingen av Bibelns grundtankar kan tecknas genom en traditionshistorisk analys. Texternas funktion som litterära dokument studeras med litteraturvetenskapliga metoder där genusperspektiv är en vanlig infallsvinkel. Exegetiken har även som uppgift att på nytt tolka de bibliska skrifterna utifrån olika språkliga, historiska och hermeneutiska perspektiv.

I anslutning till något eller några av dessa metoder väljer du ett tema som du studerar med hjälp av bibeltexter på originalspråk samt med hjälp av vetenskaplig litteratur. Ditt valda tema och litteratur kan fungera som förberedelse för en masteruppsats och på så sätt bli föremål för egen fördjupad analys.

Undervisningen sker genom enskild handledning och seminarier.

Delar av kursen redovisas i skriftlig form med en tänkt internationell målgrupp och kan resultera i en publicerad recension, en artikel eller i ett konferensföredrag.

https://www.ctr.lu.se/kurs/BIVR22

Förkunskaper

Kandidatexamen samt Bibelvetenskap: avancerad kurs I, 15 hp (BIVR12/BIVR11) eller motsvarande.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Bibelvetenskap: Gamla testamentets exegetik - avancerad kurs II

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön