Bokhistoria: Bibliotekens historia

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Bokhistoria: Bibliotekens historia

Kursen ger grundläggande kunskaper om bibliotek och boksamlande och om ordnandet av kunskap, från antiken till nutid. Kursen tar upp hur böcker samlats in, ordnats, förvarats och tillhandahållits under olika tidsepoker.

Genom historien har kunskap setts både som en maktresurs och som en allmän nyttighet. Spännvidden mellan dessa bägge förhållningssätt är ett centralt tema i kursen. Även bibliotekens symbolvärde studeras. Viktiga frågor som behandlas är: Hur har bibliotek uppstått och använts som privata och offentliga samlingar? Vilka grupper har haft tillgång till bibliotek i olika tider? Enligt vilka principer har böcker samlats och i vilket syfte? Hur har man ordnat och bevarat en ständigt växande kunskaps- och materialmängd?

Kursen ingår som delkurs 2 i BBHA15 Bokhistoria, grundkurs, men kan även läsas separat. Kursen ges på distans via internet.

https://www.kultur.lu.se/kurs/BBHB52

Förkunskaper

Grundläggande behörighet 

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Bokhistoria: Bibliotekens historia

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön