Dataskyddsrätt II

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Dataskyddsrätt II

EU:s dataskyddsreform och motsvarande arbete inom Europarådet har inneburit en långtgående europeisering av dataskyddsrätten. Dataskyddsrättslig reglering har också fått en ökad betydelse genom den digitala omvandlingen. Syftet med kursen är att studenten ska få en fördjupad kunskap om europeisk och svensk dataskyddsrätt. Kursen ger också en bild av hur rättsområdet växer fram internationellt och dess inverkan på internationella dataflöden.

 

Kursen vänder sig i första hand till jurister, systemvetare och andra som behöver arbeta praktiskt med dataskyddsfrågor. Den passar också utmärkt för dig som vill vidareutveckla din kompetens som dataskyddsombud eller annan dataskyddsspecialist.

 

Undervisningen sker på distans genom digitala föreläsningar och gruppövningar i form av videomöten (LU Zoom) samt kompletterande filmer och andra digitala läranderesurser. Deltagande i seminarier är obligatoriskt. Undervisningen via LU Zoom spelas inte in av hänsyn till deltagarnas integritet.

 

Kursen har en problembaserad ansats och undervisningen utgår i stor utsträckning från verklighetsnära praktikfall. Föreläsningar och seminarier är byggda runt ett tema, t.ex. dataskydd i arbetslivet, offentlig sektor, digital marknadsföring, artificiell intelligens, forskning och yttrandefrihet. Bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och relevant speciallagstiftning (t.ex. inom hälso- och sjukvård eller brottsbekämpning) sätts härigenom in i olika konkreta sammanhang.

 

Stor uppmärksamhet ägnas åt att studenten ska få en god förståelse för och lära sig att arbeta med de europeiska och svenska rättskällor som finns på dataskyddsrättens område, särskilt domstolsavgöranden och Europeiska dataskyddsstyrelsens riktlinjer.

 

Examination sker genom skriftlig tentamen på plats i Lund samt aktivt deltagande i digitala seminarier.

Förkunskaper

HARA60 Dataskyddsrätt I eller HARA33 Dataskyddsjuridik, distanskurs eller HARA24 Dataskyddsjuridik eller motsvarande.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Dataskyddsrätt II

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön