Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Filmvetenskap: Kandidatkurs

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Filmvetenskap: Kandidatkurs

På kandidatnivån i filmvetenskap fördjupar och breddar du dina kunskaper om filmanalys, filmteori och filmhistoria. Kursen ges på helfart med seminarier vid Språk- och Litteraturcentrum i Lund. Undervisningsspråket är svenska.

Kursens syfte och upplägg

Kandidatkursen i filmvetenskap syftar till att fördjupa studentens kunskaper i filmens historia, teori och analys. Ett viktigt inslag är att självständigt kunna formulera filmvetenskapliga problemställningar, att kunna meddela egna filmvetenskapliga resultat i en löpande text och att kunna utföra relativt avancerade bibliografiska och filmografiska sökningar. Kursens uppläggning är att man läser två delkurser à 7,5 högskolepoäng. Därefter genomför man självständigt ett skriftligt examensarbete.

Delkurs 1, Filmanalytisk teori och metod

I kandidatkursen ges som delkurs 1 undervisningskursen Filmanalytisk teori och metod som består av 7,5 högskolepoäng. Delkursen sammanfattar, fördjupar och utvecklar de analytiska metoder och teorier som ingått i det första årets delkurser. Undervisningen läggs upp kring några filmer som behandlas ur olika synvinklar i litteraturen och gemensamt görs näranalyser av enskilda filmer. En del av undervisningen består också i studenternas presentation och diskussion av analyser ur litteraturen. Delkursen ger en väsentlig kunskapsgrund i analytisk teori och metod bland annat för de studenter som väljer ämne för examensarbetet där filmanalys utgör en del. Delkursen examineras genom individuell skriftlig inlämning som ger ytterligare skrivträning inför examensarbetet, och en mindre muntlig presentation.

Delkurs 2, Filmhistoriografi

Den andra delkursen är även den 7,5 högskolepoäng. Under rubriken FIVH12 ges denna kurs också för studenter från andra ämnen och utbildningar, vilka samläser med studenterna i kandidatkursen, varför studentgruppen temporärt blir större. Kursen ger en kritisk översikt över filmhistorieskrivningen, filmhistoriografin, och dess skiftande villkor. Den lyfter fram filmarkivens roll i filmforskningen och tar upp filmens karaktär av kulturarv som bevaras och sprids på skilda vägar. Kursen problematiserar den historiska förståelsen av filmkonsten och ger därmed en ingång över skilda historiografiska perspektiv, men innehåller också handfasta baskunskaper om filmbevarande, filmrestaurering, filmhistorieskrivning, kanonbildning, periodisering och urvalsfrågor. Kursinnehållet är visserligen filmvetenskapligt till sin karaktär men är också av stort intresse för alla som använder film som källa till kunskap, till exempel historiker och etnologer. Examinationen sker ofta på samma sätt som förra delkursen, det vill säga som individuell skriftlig inlämning som ger ytterligare skrivträning inför examensarbetet, och en mindre muntlig presentation.

Avslutande delkurs, Examensarbetet

Samtidigt som delkurserna pågår har den avslutande delkursen påbörjats, Examensarbete som ger 15 högskolepoäng. Examensarbetet ska ha formen av en uppsats med ett självständigt formulerat problemområde. Arbetet är en övning även i att uppsöka och sammanställa forskningsinformation, att tillämpa den filmvetenskapliga terminologin och i att genomföra den planerade uppgiften inom den stipulerade tidsramen. Under delkursen ges undervisning i uppsatsarbetets metod, liksom i relativt avancerad informationssökning. Examensarbetet examineras genom att uppsatsen ventileras i ett obligatoriskt seminarium, och uppsatsförfattaren ska också opponera på en medstudents arbete.

https://www.sol.lu.se/kurs/FIVK10

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs FIVA10 Filmvetenskap, grundkurs och fortsättningskurs, eller motsvarande kunskaper.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights