Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

GIS: Geografiska Informationssystem för samhällsvetenskap - introduktion med tillämpningar

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

GIS: Geografiska Informationssystem för samhällsvetenskap - introduktion med tillämpningar

Kursen ges som fristående kurs.

Kursen ger studenten en bred praktisk och teoretisk kunskap om rumslig analys, Geografiska informationssystem (GIS) och dess tillämpningar inom samhällsvetenskap. Variationen av tillämpningar är bred både sett till ämne och geografisk kontext. Analys och visualisering av rumslig information är centrala delar för kursen

Kursen består av fyra delkurser:

Delkurs 1: Introduktion - GIS-teknikens grunder (7,5 högskolepoäng)

Delkursen ger en introduktion till det växande fältet kring Geografisk Informationsbehandling med särskild inriktning på samhällsvetenskaplig tillämpning. Grundläggande teorier, centrala begrepp och debatter presenteras tillsammans praktiska övningar och laborationer. Laborationerna introducerar även grundläggande analytiska metoder och verktyg inom GIS. Tillämpningsområden av olika GIS-system i förvaltningar och organisationer problematiseras och diskuteras kritiskt.

Delkurs 2: GIS som analysverktyg (7,5 högskolepoäng)

Delkursen inriktas mot praktiska applikationer av GIS med fokus på analys av rumslig data.  Delkursen är praktiskt orienterad och uppbyggd kring ett stort antal övningar och laborationer där direkt praktisk kunskap förmedlas. Delkursen ger en fördjupning av de metoder och verktyg som introducerades under delkurs 1 samt introducerar en del nya metoder.

Delkurs 3: GIS-orienterade övningar (7,5 högskolepoäng)

Delkursen inriktas mot att applicera innehållet i delkurserna 1 och 2 i en konkret och sammanhållen form. Uppläggningen av delkursen är i form av större förelagda laborationsuppgifter inom olika ämnesområden. Arbetet inom delkursen syftar till att leda fram till en avrapportering i skriftlig och kartografisk form av de förelagda uppgifterna. Delkursen förbereda för den avslutande delkursen där ett självständigt arbete ska genomföras.

Delkurs 4: Självständigt arbete (7,5 högskolepoäng)

Inom delkursen ska de studerande självständigt välja ett problemområde lämpligt för analys med hjälp av GIS-teknologi. Resultaten presenteras i form av ett självständigt arbete, där en speciell tonvikt läggs på de kartografiska framställningarna och på hur GIS-teknologin använts.

https://www.keg.lu.se/

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights