Grundkurs i medicinsk rätt

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Grundkurs i medicinsk rätt

Vår distanskurs i medicinsk rätt ger dig värdefulla insikter och kunskaper om det svenska hälso- och sjukvårdsystemet. Kursen är för dig som är verksam inom hälso- och sjukvården, som går en utbildning med hälso- och sjukvårdsinriktning eller för dig som är intresserad av hälso- och sjukvårdsfrågor.  Sök kursen för att lära dig mer om centrala problemställningar inom ämnesområdet medicinsk rätt. Kursen kräver inga juridiska förkunskaper.

Allmänt om kursen

Grundkursen i medicinsk rätt omfattar 15 högskolepoäng. På vår- och höstterminer genomförs kursen på halvfart (50 % studietakt) och löper över en hel termin om 20 veckor. Om kursen ges under sommaren sommaren går den på helfart (100 % studietakt) och löper över 10 veckor. 

Kursens innehåll

Kursen medicinsk rätt behandlar grundläggande problemställningar knutna till den svenska hälso- och sjukvården och andra typer av verksamheter som rör medicin och hälsa. En stor del av av den medicinska rätten handlar om att skydda och värna om individens liv, hälsa, integritet, människovärde och andra grundläggande rättigheter inom hälso- och sjukvården. Kursinnehållet spänner över offentlig rätt, civilrätt, straffrätt, EU-rätt och mänskliga rättigheter.  

Kursen inleds med en introduktion till rättssystemet, rättskällorna och juridisk metod. Därefter behandlas olika aspekter av patientens rättsliga ställning och hälso- och sjukvårdssystemet. Den omfattar teman som vårdgivarens ansvar, vårdpersonalens åtaganden, patientens rätt till samtycke och självbestämmande, tillsyn, offentlighet och sekretess samt lagar relaterade till patientdata. 

Vidare behandlar kursen olika specialrättsliga områden inom medicinsk rätt. Ur ett nationellt perspektiv behandlas psykiatrisk tvångsvård, smittskydd, vård i livets slutskede samt organdonation och organtransplantation. Som specialrättsliga områden med en internationell prägel behandlas gränsöverskridande vård, genetik och E-hälsa.

Kursens olika delar

Föreläsningar

För varje rättsområde finns ett antal videoföreläsningar som du får tillgång till via lärplattformen Blackboard. Du kan se videoföreläsningarna när det passar dig så att du som student själv kan planera dina studier.

Kurslitteratur och lagtext

Parallellt med föreläsningarna läser du kurslitteraturen med tillhörande lagtext. Vilken kurslitteratur som inför varje kurstillfälle utgör kursfordran framgår av litteraturlistan.

Självrättande test

För att löpande kunna testa dina kunskaper finns ett antal självrättande test med flervalsfrågor. Testerna kan göras flera gånger och syftet är att underlätta din egen inlärning. Testerna är inte en del av de examinerande momenten.

Övningsuppgifter

De frivilliga övningsuppgifterna knyter an till de olika rättsområdena. Uppgifterna rättas och kommenteras med individuell feedback. Syftet med övningsuppgifterna är att hjälpa dig vidareutveckla dina kunskaper. Övningsuppgifterna är inte en del av de examinerande momenten.

Seminarium 

Kursen innehåller ett obligatoriskt seminarium som omfattar ett (1) högskolepoäng. Seminariet är ett halvdagsseminarium som genomförs digitalt. Du som student har möjlighet att delta på seminariet antingen under dagtid eller kvällstid. Seminariet ger dig som student möjlighet att utbyta erfarenheter och lära av de andra kursdeltagarna

Obligatoriska prov

Under kursens gång genomförs fyra (4) obligatoriska prov som omfattar totalt fyra (4) högskolepoäng. Proven testar dig på olika delar av kursens innehåll och varje prov har ett eget förfallodatum för inlämning. Fram till detta datum kan proven göras när som helst. För att få skriva den avslutande tentamen krävs godkänt resultat på alla prov.

Tentamen

Den skriftliga examinationen motsvarar tio (10) högskolepoäng och är det avslutande momentet på kursen. Tentamen genomförs som en platsbunden salstentamen och kan som regel skrivas i Lund, Helsingborg eller Stockholm. 

Vi svarar på dina frågor!

Du kan när som helst under kursens gång ställa frågor till lärarna genom vårt diskussionsforum.  För ytterligare information om kursens innehåll och utformning kontakta lärarna på kursen på  medratt@jur.lu.se eller 046 - 222 11 26.

https://www.jur.lu.se/utbildning/fristaende-kurser/distanskurser/grundkurs-i-medicinsk-ratt-15-hp

Förkunskaper

Grundläggande behörighet 

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Grundkurs i medicinsk rätt

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön