Historia: Grundkurs

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Lund
Sista ansökan: 2024-10-15

Historia: Grundkurs

Vill du ha en bred allmänbildning i historia och inblick i vad historia är som vetenskap? Då är Grundkurs i historia rätt val. Efter denna fristående kurs är du behörig att läsa vår Fortsättningskurs i historia. 

Kursens innehåll

Grundkursen i historia ger dig en gedigen allmänbildning i historia. Studierna handlar både om vad historia är som vetenskap, och den historiska utvecklingen från forntid till nutid. Du studerar svensk, nordisk och europeisk historia med utblickar mot andra världsdelar och kulturer och globalhistoriska perspektiv.

Kursen inleds med en introduktion till historia som vetenskap. Här studerar du ämnets framväxt och du lär dig grunderna för hur en historiker arbetar med olika typer av källor. I seminarieform får du diskutera mycket i grupp. Kursen examineras med hemtenta.

De tre följande översiktskurserna är kronologiskt uppbyggda. Undervisningen varvar föreläsningar med seminarier, och du läser mycket om olika tidsperioder och får studera källmaterial från olika tider. Här examineras kurserna vanligtvis med salstentamen.

Under utbildningen tränas viktiga färdigheter som källtolkning, historisk analys och skriftlig framställning.

Studierna

Kursen består av fyra moduler:

  1. Historia som vetenskap
  2. Forntiden, antiken och medeltiden, tiden fram till 1350
  3. Senmedeltid och tidigmodern tid, 1350-1850
  4. Modern tid, 1850-2000-tal

På kursen deltar du i föreläsningar och arbetar tillsammans med andra studenter i gruppövningar.

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På grundkursen undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.

Efter utbildningen

I en examen på grundnivå kan denna kurs ingå i som huvudområde i en Filosofie kandidatexamen om 180 högskolepoäng (där huvudområdet ska innehålla en Grund-, Fortsättnings-, och Kandidatkurs 1-90 hp). I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.

https://www.hist.lu.se/kurs/HISA24

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Historia: Grundkurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön