Historia: Nätbaserad fortsättningskurs

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
30 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Historia: Nätbaserad fortsättningskurs

Denna nätbaserade fortsättningskurs i historia på halvtid söker du som har läst en allmän grundkurs i historia om 30 hp. I den fristående fortsättningskursen får du fördjupade ämneskunskaper inom utvalda områden och du lär dig grunderna i historievetenskaplig forskning. En grundkurs i historia, eller motsvarande, är behörighetskrav. Efter kursen är du behörig att läsa vår kandidatkurs i historia.

Kursens innehåll

Fokus på kursen ligger i ämnesfördjupning i historia och på hur du som akademiker skriver för andra grupper i samhället. Du studerar olika texttyper där historia är ett viktigt inslag - vetenskapliga artiklar och avhandlingar, lärobokstexter och utställningstexter, men också populärvetenskapliga framställningar - för att lära dig hur texter kan anpassas till olika mottagare. I Metodkursen lär du dig grunderna för forskning. Terminen avslutas med att du skriver en kortare vetenskaplig uppsats.

Studierna

Kursen består av fyra delkurser:

  1. Tematisk fördjupningskurs
  2. Akademiskt skrivande
  3. Metodkurs
  4. Uppsatskurs

Den tematiska kursen varierar från termin till termin. Delkurserna kan gå parallellt.

Undervisningen består av nätseminarier och veckovisa skriftliga övningar. Tillsammans med andra studenter diskuterar du och tar ställning till vetenskapliga problem och löser olika uppgifter.

Du lär dig olika metoder som historiker kan arbete med, och arbetar själv med en forskningsfråga. Vid terminens slut lägger du fram en mindre uppsats på ett nätseminarium, och du deltar i diskussioner on-line kring de andra studenternas uppsatser.

All undervisning är på distans, det finns inget krav på obligatoriska möten i Lund. Några av nätseminarierna sker dock vid exakta klockslag, speciellt på uppsatskursen. Kursen går på halvtid och sträcker sig över två terminer. Kursen kräver mycket eget arbete, och att du kan studera 20 timmar per vecka.

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På våra kurser undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, och du får som distansstudent tillgång till vårt moderna forskningsbibliotek.

Efter utbildningen

I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.

https://www.hist.lu.se/kurs/HISA28

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 15 högskolepoäng från Historia: Nätbaserad grundkurs HISA19, Historia: Grundkurs HISA24 eller motsvarande kunskaper.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Historia: Nätbaserad fortsättningskurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön