Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Historia: Projektledning och projektarbete för historiker

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Historia: Projektledning och projektarbete för historiker

Vill du använda dina kunskaper i historia, och nyttja det faktum att du känner till vad historia som vetenskap är? I projektkursen lär du dig mer om hur det är att arbeta som professionell historiker. Läser du Kandidatprogrammet i historia är detta den tredje terminen i programmet. Läser du fristående kurser ska du ha läst allmänna grund- och fortsättningskurser i historia för att kunna söka dig till projektkursen.

Kursens innehåll

I kursen får du:

  • lära dig mer om projektledning
  • lära dig hantera gruppdynamik
  • projektmetodologi
  • hur man gör en projektbeskrivning
  • riskvärdera
  • målformulera
  • kommunicera och utvärdera projekt

Fokus på denna kurs ligger i praktiska uppgifter. Kursen examineras därför både genom skriftlig tentamen, rapporter samt deltagande i seminarier och övningar. I den avslutande kursen använder du dina kunskaper från de tidigare delkurserna för att i grupp utföra ett konkret projektarbete med historisk inriktning.

I kursen kan du också få tillfälle att praktisera inom en bransch som är relevant i ett historiskt sammanhang. Exempelvis kan arkiv, museer, förlag, turistbyråer, tankesmedjor, och förvaltning vara bra praktikplatser. Du ansvarar själv för att hitta praktikplats, i samråd med kursansvarig lärare. Som alternativ till denna praktik finns en kurs i historiedidaktik. Du lär dig mer om hur historia förmedlas i olika miljöer, och lär dig mer om muntlig framställning, förmedling i text och digital kommunikation. Nyckelorden i denna delkurs är:

  • historiemedvetande
  • historiekultur och historiebruk
  • historieförmedling

Studierna

Kursen består av följande delkurser
1. Projektledning 7,5 hp
2. Tillämpad historiedidaktik 7,5 hp
    eller
2. Praktik 7,5 hp
3. Projektarbete 15 hp

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På våra kurser undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.

Efter utbildningen

I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.

 

https://www.hist.lu.se/kurs/HISA38

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande samt minst 45 högskolepoäng historia från kurserna Historia: Grundkurs 30 hp (HISA24 eller HISA34) och Historia: Fortsättningskurs 30 hp (HISA25 eller HISA35) eller motsvarande.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights